Σκόπια : Επιστολή υποστήριξης προς το Ευρωκοινοβούλιο από ‘δικούς’ τους…


Ιούνιος 13, 2010

Δέκα βουλευτές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου από οκτώ χώρες μέλη που ανήκουν σε τέσσερις πολιτικές ομάδες, συμπεριλαμβανομένου του εισηγητή για την πΓΔΜ Ζόραν Τάλερ, έστειλαν σήμερα επιστολή προς το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο των Υπουργών Εξωτερικών Υποθέσεων και στην Ύπατο εκπρόσωπο για την Εξωτερική Πολιτική κ. Catherine Ashton, προκειμένου το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο να ορίσει ημερομηνία για διαπραγματεύσεις για την πΓΔΜ.

« Ως μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, θέλουμε να υπενθυμίσουμε στους νομοθέτες και τους υπουργούς ότι η επαναλαμβανόμενη αναβολή της απόφασης από το Συμβούλιο, μπορεί να εκπέμψει αρνητικό σήμα και θα μπορούσε να απειλήσει τη σταθερότητα στην περιοχή των Βαλκανίων. Θα μπορούσε να θιχθεί σοβαρά η συνοχή και η κοινή εξωτερική πολιτική έναντι των Δυτικών Βαλκανίων»

Στην επιστολή τους τονίζουν ακόμη ότι «η διαδικασία προσχώρησης των Σκοπίων θα συμβάλλει στην αύξηση του διεθνούς εμπορίου, την εμπιστοσύνη των επενδυτών και θα φέρει ευημερία όχι μόνον για την υποψήφια χώρα αλλά και για τις γείτονες της. Επιπλέον αυτή θα εξασφαλίσει την ειρήνη και την ασφάλεια στα Δυτικά Βαλκάνια με όλες τις θετικές συνέπειες για ολόκληρη την Ευρώπη».

Οι υπογράφοντες συγκροτούν την ομάδα, που είχε προσκαλέσει πρόσφατα ο πρωθυπουργός των Σκοπίων σε γεύμα εργασίας με τον υπουργό εξωτερικών της χώρας, προκειμένου να εκδηλώσουν την υποστήριξή τους στην άνευ επίλυσης της ονομασίας με την Ελλάδα, ένταξη της πΓΔΜ στην ΕΕ.

Στο δημοσίευμα δεν αναφέρονται τα ονόματά τους, ούτε, φυσικά, οι χώρες προέλευσής τους.



Ἂρθρα & Σκέψεις- Γιῶργος Ἐχέδωρος