Αλβανοί Σκοπίων: “ …να αποσχιστούμε από το κράτος των Σλάβων”




Αύγουστος 10, 2010.

«Μία ημέρα μετά την ανακοίνωση των μελών του ακροδεξιού κόμματος ‘ТМОРО – ВЕП’, που όπως λένε, απαιτούν το 90 τοις εκατό των κατεχομένων εδαφών της Μακεδονίας με τη Συνθήκη του Βουκουρεστίου του 1913, ο νυν πρόεδρος της ‘ Ιλλυρικής Δημοκρατίας’, Νεβζάτ Ηαλίλι, απαίτησε κι αυτός, την αλλαγή της θέσης των Αλβανών της πΓΔΜ», αναφέρει το αλβανικό κανάλι των Σκοπίων, ‘ Άλσατ’.

Ο προαναφερόμενος που αντιπροσωπεύει ένα πολιτικό κίνημα που το ονομάζει ‘Δημοκρατία της Ιλλυρίδας’ σε αντίθεση με αυτήν, των Σλάβων, που το ονομάζουν ‘Δημοκρατία της Μακεδονίας’, υποστηρίζει ότι η θέση των Αλβανών των Σκοπίων είναι αντίθετη προς τη βούληση και την ιστορία του αλβανικού λαού.

«Η 'Μακεδονία' να επαναπροσδιοριστεί ως μια ένωση δύο χωρών και δύο λαών όπως πραγματικά είναι η ‘Δημοκρατία της Ιλλυρίδας’ και η ‘Δημοκρατία της Μακεδονίας’. Αυτό το αίτημα πρέπει να προωθηθεί από θεσμικά όργανα της πΓΔΜ. Στην περίπτωση που το αίτημά μας δεν γίνει αποδεκτό θα απαιτήσουμε η Δημοκρατία της Ιλλυρίδας να γίνει ανεξάρτητο κράτος μέσα στα υφιστάμενα σύνορα της πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας», δήλωσε ο Χαλίλι.

Ο Νεβζάτ Χαλίλι καλεί ακόμη τη διεθνή κοινότητα και όλα τα αλβανικά κόμματα και οργανώσεις να υποστηρίξουν τις θέσεις του.

«Απευθύνουμε έκκληση προς την Ευρωπαϊκή ΄Ενωση, τον ΟΑΣΕ, την πρεσβεία των ΗΠΑ και το σύνολο του διπλωματικού σώματος που βρίσκεται στα Σκόπια καθώς και όλα τα αλβανικά πολιτικά κόμμα ή οργανώσεις, τις ενώσεις των βετεράνων του UCK και τον αλβανικό λαό γενικότερα αλλά και ειδικότερα το λαό της Ιλλυρίδας να υποστηρίξει τις πολιτικές και οικονομικές απαιτήσεις μας» ανακοίνωσε ο Χαλίλι.

Ο προαναφερόμενος ζήτησε μάλιστα υποστήριξη των θεσμικών οργάνων της ‘Δημοκρατίας της Ιλλυρίδας’ από τους διανοούμενους των απανταχού Αλβανών.

Ἂρθρα & Σκέψεις- Γιῶργος Ἐχέδωρος