Οι Αλβανοί θα γιορτάσουν την απελευθέρωση των Σκοπίων




Σκόπια, Αύγουστος 12, 2010



Οι Αλβανοί σήμερα θα γιορτάσουν την 98η επέτειο απελευθέρωσης της πόλης των Σκοπίων από τις αλβανικές ένοπλες δυνάμεις που βρίσκονταν υπό την αρχηγία του Χασάν Πρίστινα και Μπαϊράμ Σούρι.


Η εορταστική εκδήλωση διοργανώνεται από την Εθνική Δημοκρατική Ένωση (Националната демократска унија) του Χούσνι Σακίρι και άλλες αλβανικές οργανώσεις.


Σύμφωνα με τους διοργανωτές σκοπός του εορτασμού είναι ένωση όλων των εθνικών ομάδων καθώς και η ενοποίηση των Αλβανών και των Σλάβων των Σκοπίων.

«Γιορτάζουμε την απελευθέρωση της πόλης καθώς όλες οι εθνότητες τότε βρισκόμασταν υπό της οθωμανικής κυριαρχίας. Σκοπός της εκδήλωσης είναι να μην λησμονήσουμε αυτήν την ημερομηνία, η οποία είναι πολύ σημαντική, ιδιαίτερα, για τους Αλβανούς» δήλωσε ο πρόεδρος του НДУ, Χούσνι Σακίρι προς το πρακτορείο ‘Μάκφαξ’.

Την πρωτοβουλία αυτήν υποστήριξαν όλα τα κόμματα του αλβανικού συνασπισμού των Σκοπίων, ( το ДУИ, , το ДПА και το κόμμα της Нова демократија). Έγινε επίσης δημόσια πρόσκληση και στα σλαβικά κόμματα της χώρας να παραστούν στις εκδηλώσεις αυτές.

Η γιορτή θα πραγματοποιηθεί στην πλατεία «Σκέντερμπερ» καθώς και ομιλίες στο θέατρο της Αλβανικής Ακαδημίας.

Ἂρθρα & Σκέψεις- Γιῶργος Ἐχέδωρος