Αθίγγανοι Ευρώπης: «Μποϋκοτάζ στα γαλλικά προϊόντα»

Αύγουστος 31, 2010.Βουκουρέστι.Η ομοσπονδία των οργανώσεων των αθίγγανων (Ρομά) της Ρουμανίας ζήτησε πανευρωπαϊκό μποϋκοτάζ των γαλλικών προϊόντων και υπηρεσιών, σε ένδειξη διαμαρτυρίας κατά της πολιτικής που ασκεί η Γαλλία, προς τις μειονότητες της χώρας της.

Ο πρόεδρος της «Πολιτικής Συμμαχίας», όπως αποκαλείται η Oμοσπονδία, καλεί τους απανταχού αθίγγανους, να αρχίσουν το μποϋκοτάζ από τις 6 Σεπτεμβρίου.

Η Ομοσπονδία αυτή, αποτελείται από 12 ρουμανικούς συλλόγους αθίγγανων και ζητούν βελτίωση των Ρομά στην Ευρωπαϊκή Κοινότητα. Έχουν προγραμματίσει, μάλιστα, διαμαρτυρία με την Ένωση των Ρομά της Ισπανίας, στις 4 Σεπτεμβρίου στο Παρίσι.

Στη διαμαρτυρία αυτή, όπως αναφέρεται, να συμμετάσχουν και 30 γαλλικές οργανώσεις υπέρ των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Σε μια συνέντευξή του, εξάλλου, στο RTL, ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Μπερνάρ Κουσνέρ, δήλωσε ότι είχε την πρόθεση να παραιτηθεί, μετά από μια πολιτική συζήτηση που ξέσπασε με αφορμή την εκδίωξη των Ρομά, από τη Γαλλία.

Ο Κουσνέρ πριν εισέλθει στην πολιτική ήταν ακτιβιστής και είπε ότι δεν αισθάνεται ικανοποιημένος με όσα συμβαίνουν στο ζήτημα των Ρομά.
(Φώτο δίπλα: Ο ακτιβιστής Κουσνέρ, νυν Γάλλος υπουργός, πριν μερικά χρόνια στην Αφρική)

Επιπρόσθετα, η γερμανική "Frankfurter Allgemeine Zeitung» θα ζητήσει από τους εκπροσώπους της γαλλικής κυβέρνησης, να υποβάλλουν έκθεση σχετικά με τις δράσεις της κατά των Ρομά της χώρας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Βούλγαρος διπλωμάτης Νικολάι Μλαντένοφ, σε φόρουμ που συμμετείχε, στη σλοβενική πόλη Μπλέντ, δήλωσε, χθες, ότι αναμένει από τη Γαλλία να επιτρέψει τον επαναπατρισμό περίπου 150 Ρομά.Ἂρθρα & Σκέψεις- Γιῶργος Ἐχέδωρος