Αθίγγανοι Ευρώπης: «Μποϋκοτάζ στα γαλλικά προϊόντα»

Αύγουστος 31, 2010.



Βουκουρέστι.



Η ομοσπονδία των οργανώσεων των αθίγγανων (Ρομά) της Ρουμανίας ζήτησε πανευρωπαϊκό μποϋκοτάζ των γαλλικών προϊόντων και υπηρεσιών, σε ένδειξη διαμαρτυρίας κατά της πολιτικής που ασκεί η Γαλλία, προς τις μειονότητες της χώρας της.

Ο πρόεδρος της «Πολιτικής Συμμαχίας», όπως αποκαλείται η Oμοσπονδία, καλεί τους απανταχού αθίγγανους, να αρχίσουν το μποϋκοτάζ από τις 6 Σεπτεμβρίου.

Η Ομοσπονδία αυτή, αποτελείται από 12 ρουμανικούς συλλόγους αθίγγανων και ζητούν βελτίωση των Ρομά στην Ευρωπαϊκή Κοινότητα. Έχουν προγραμματίσει, μάλιστα, διαμαρτυρία με την Ένωση των Ρομά της Ισπανίας, στις 4 Σεπτεμβρίου στο Παρίσι.

Στη διαμαρτυρία αυτή, όπως αναφέρεται, να συμμετάσχουν και 30 γαλλικές οργανώσεις υπέρ των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Σε μια συνέντευξή του, εξάλλου, στο RTL, ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Μπερνάρ Κουσνέρ, δήλωσε ότι είχε την πρόθεση να παραιτηθεί, μετά από μια πολιτική συζήτηση που ξέσπασε με αφορμή την εκδίωξη των Ρομά, από τη Γαλλία.

Ο Κουσνέρ πριν εισέλθει στην πολιτική ήταν ακτιβιστής και είπε ότι δεν αισθάνεται ικανοποιημένος με όσα συμβαίνουν στο ζήτημα των Ρομά.
(Φώτο δίπλα: Ο ακτιβιστής Κουσνέρ, νυν Γάλλος υπουργός, πριν μερικά χρόνια στην Αφρική)

Επιπρόσθετα, η γερμανική "Frankfurter Allgemeine Zeitung» θα ζητήσει από τους εκπροσώπους της γαλλικής κυβέρνησης, να υποβάλλουν έκθεση σχετικά με τις δράσεις της κατά των Ρομά της χώρας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Βούλγαρος διπλωμάτης Νικολάι Μλαντένοφ, σε φόρουμ που συμμετείχε, στη σλοβενική πόλη Μπλέντ, δήλωσε, χθες, ότι αναμένει από τη Γαλλία να επιτρέψει τον επαναπατρισμό περίπου 150 Ρομά.



Ἂρθρα & Σκέψεις- Γιῶργος Ἐχέδωρος