Κοσσυφοπέδιο : Δεκάδες χώρες ετοιμάζονται να το αναγνωρίσουν ως ανεξάρτητο κράτος


Αύγουστος 8, 2010.



Δεκάδες χώρες ετοιμάζονται να αναγνωρίσουν την ανεξαρτησία του Κοσσυφοπεδίου , μετά την απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης, δήλωσε ανώτατος αξιωματούχος του Κοσσυφοπεδίου σε συνέντευξή του στην βοσνιακή εφημερίδα ‘Dnevni Avaz’, όπως σημειώνει σήμερα η ρουμανική εφημερίδα ‘Χότνιουζ’.

Σύμφωνα με διπλωματικές εκτιμήσεις τα πέντε κράτη της ΕΕ, τα οποία αρχικά δεν αναγνώρισαν την ανεξαρτησία του Κοσσυφοπεδίου – Ισπανία, Ρουμανία, Ελλάδα, Σλοβακία και Κύπρος- σύντομα θα μπορούσαν να αλλάξουν τη θέση τους στην συγκεκριμένη περίπτωση.

«Όσον αφορά τις νέες χώρες που πρόκειται να αναγνωρίσουν ως ανεξάρτητο κράτος το Κοσσυφοπέδιο υπάρχουν σχετικές υποσχέσεις από υπουργούς εξωτερικών και ανώτατους διπλωμάτες από δεκάδες χώρες, αμέσως μετά την απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου», δήλωσε διπλωμάτης του Κοσσυφοπεδίου.

Το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης αποφάνθηκε στις 22 Ιουλίου ότι η μονομερής δήλωση ανεξαρτησίας της σερβικής επαρχίας του Κοσσυφοπεδίου κατά το 2008, δεν αποτελεί παραβίαση του διεθνούς δικαίου.

«Η δήλωση της 17ης Φεβρουαρίου 2008 δεν παραβιάζει το διεθνές δίκαιο γενικότερα», δήλωσε ο πρόεδρος του Διεθνούς Δικαστηρίου, Hisashi Owada.

Τότε, όπως σημειώνει η ρουμανική εφημερίδα, το πρακτορείο Reuters είχε σημειώσει ότι μια τέτοια απόφαση θα μπορούσε να έχει συνέπειες για αυτονομιστικά κινήματα σε όλον τον κόσμο.

Όσον αφορά τη Ρουμανία, συνεχίζει η εφημερίδα, το Υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε μία ημέρα μετά την απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου ότι « ενισχύεται η άποψη της χώρας σχετικά με την μη αναγνώριση της κρατικής υπόστασης του Κοσσυφοπεδίου, την οποία εκφράζει σταθερά τα τελευταία χρόνια».



Ἂρθρα & Σκέψεις- Γιῶργος Ἐχέδωρος