Σερβία: τα ερείπια των νατοϊκών βομβαρδισμών έγιναν τουριστικά αξιοθέατα




Αύγουστος 30, 2010.



Βελιγράδι.

Έντεκα χρόνια μετά τους βομβαρδισμούς του ΝΑΤΟ στη Σερβία, στο κέντρο του Βελιγραδίου βρίσκονται ακόμα τα ερείπια των βομβαρδισμών σε αστυνομικές και στρατιωτικές εγκαταστάσεις της πόλης.

Πρόκειται για κτίρια που βρίσκονται σε ακριβές συνοικίες της σερβικής πρωτεύουσας, όπου θα μπορούσαν να κατασκευαστούν στα σημεία αυτά, ξενοδοχεία και εμπορικά κέντρα.

Σύμφωνα με τα σερβικά ΜΜΕ, το κράτος δεν έχει χρήματα για την ανοικοδόμηση τους και λόγω της οικονομικής κρίσης, οι εγκαταστάσεις αυτές,δύσκολα θα μπορούσαν να πουληθούν.

Τα ετοιμόρροπα κτίρια στους κεντρικούς δρόμους του Βελιγραδίου έχουν ήδη γίνει πόλος έλξης των τουριστών.

Τα δύο ερειπωμένα κτίρια της πρώην σερβικής κυβέρνησης, που χρησιμοποιούνταν ως στρατηγείο, θα παραμείνουν ως έχουν, για τουριστικούς λόγους.

Το πρώην κτίριο του γιουγκοσλαβικού υπουργείου Εσωτερικών, πουλήθηκε σε χαμηλή τιμή σε ισραηλινή επιχείρηση, η οποία θα κατασκευάσει επιχειρηματικό κέντρο και ξενοδοχείο πέντε αστέρων.

Ωστόσο, η άποψη των κατοίκων είναι να κατεδαφιστούν τα κτίρια αυτά «Τα κτίρια αυτά έγινα σκόνη από τον βομβαρδισμό και αυτά θα πρέπει να ανακατασκευαστούν» δήλωσε ο Ντέγιαν Βασόβιτς, προς την κρατικη τηλεόραση RTS.



Ἂρθρα & Σκέψεις- Γιῶργος Ἐχέδωρος