Σκόπια –Ανάλυση: Ο επικίνδυνος εθνικισμός Αλβανών και Σλάβων

Αύγουστος 12, 2010


Του Ιγκόρ Τσαβέσκι - Игор Чавески- εφημ. 'ΒΡΕΜΕ'

Το κόμμα του Γκρουέφσκι – (ВМРО-ДПМНЕ) και το αλβανικό κόμμα (ДУИ) που αποτελούν τον κυβερνητικό συνασπισμό των Σκοπίων, τροφοδοτούν τον εθνικισμό μεταξύ των πολιτών των δύο μεγαλύτερων εθνικών κοινοτήτων στη χώρα, με την υποστήριξή τους σε ριζοσπαστικές οργανώσεις οι οποίες καλούν πνεύματα από το παρελθόν, όπως η απαίτηση για την αναθεώρηση της Συνθήκης του Βουκουρεστίου και σχεδιάζουν ως εθνική αργία τον εορτασμό την ημέρα που οι Αλβανοί «απελευθέρωσαν» τα Σκόπια από τους Τούρκους.

Οι πολιτικοί αναλυτές αξιολογώντας τις τελευταίες εξελίξεις από τη διαμορφούμενη κατάσταση περιθωριακών κομμάτων, όπως το ‘ТМРО’ και του ‘ТМРО-ВЕП’ καθώς και τα ‘НДУ’ του Χισίν Σακίρι, τα οποία είναι μέρος του κυβερνητικού συνασπισμού, δημιουργούν μια επικίνδυνη εξέλιξη για την Ευρωατλαντική φιλοδοξία της χώρας.

Η κατάσταση επιδεινώνεται όταν τέτοιες οργανώσεις με τη βοήθεια πολιτικών παραγόντων συνεχίσουν να διαδηλώνουν τις ακραίες απαιτήσεις τους οι οποίες ακούγονται ελκυστικές στα αυτιά των απλών πολιτών.

Σύμφωνα με τις οργανώσεις αυτές γίνεται περισσότερο προφανές, ότι η κυβέρνηση ενθαρρύνει το φόντο αυτών των ριζοσπαστικών ρευμάτων, που έχουν στόχο να κρατήσουν την πΓΔΜ έξω από την Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΝΑΤΟ.

Ο καθηγητής διεθνών σχέσεων του Πανεπιστημίου, Λαζάρ Λαζάροφ, πιστεύει ότι σωστά έθιξε το θέμα ο νέος πρέσβης στο ΝΑΤΟ, Μάρτιν Τρενέβσκι, ο οποίος τόνισε ότι διαφαίνεται υποστήριξη αυτών των δομών από την κυβέρνηση και αυτές οι θέσεις δεν συνάδουν με την πολιτική του ΝΑΤΟ.

«Ποιος δεν θα ήθελε την αναθεώρηση του Βουκουρεστίου, αλλά είναι σαφές ότι αυτό είναι αδύνατο. Αν αυτοί οι πολιτικοί σχηματισμοί δεν λαμβάνουν καμία υποστήριξη, η πολιτική τους δύναμη θα παραμείνει ως ‘φωνή βοώντος εν τη ερήμω. Τουλάχιστον η κυβέρνηση θα μπορούσε να δηλώσει δημόσια ότι δεν υποστηρίζει αυτές τις τοποθετήσεις» τόνισε ο Λαζάροφ.

Ειδικοί αναλυτές και τα κόμματα της αντιπολίτευσης πιστεύουν ότι αυτή ο ενορχηστρωμένη εκστρατεία, η οποία στοχεύει να δημιουργήσει ένα αντιευρωπαϊκό κλίμα στη χώρα, ξεκίνησε με δηλώσεις προς τους δημοσιογράφους και διανοουμένους συνδέοντας τις κυβερνητικές θέσεις. Η κυβέρνηση οφείλει να βγει δημοσίως και να τονίσει ότι θα αποδεχθεί μια αλλαγή της ονομασίας και ότι αυτό είναι δεδομένο.

Στο όλο αυτό ζήτημα προσχώρησε και η «Μακεδονική Διασπορά» η οποία παρότρυνε την Κυβέρνηση να σταματήσει αμέσως τις διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα, διότι κατά την άποψή της η ΕΕ και το ΝΑΤΟ, υπηρετούν με εκβιασμούς τις απαράδεκτες συνθήκες.

Λίγες μέρες μετά προέτρεψε –η «Μακεδονική Διασπορά»- τους ανώτατους αξιωματούχους να υποβάλλουν νέο ψήφισμα στα Ηνωμένα Έθνη, ότι η χώρα θα πρέπει να εισαχθεί στην Παγκόσμια Οργάνωση υπό την επωνυμία του Συντάγματός της.

Το σοσιαλιστικό κόμμα επεσήμανε, ενδεικτικά, ότι ο Πρωθυπουργός της Χώρας δεν καταδίκασε δημοσίως τέτοιες παραστάσεις.

Τα ινστιτούτα όπως «Δημήτρια Τσουπόβσκι» („Димитрија Чуповски“ ), Παβέλ Σάτεβ („Павел Шатев“ ) και η Γραμματεία Ευρωπαϊκών Υποθέσεων προβάλλουν θέσεις σκεπτικιστικές απέναντι στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ.

Αυτή η εντατική εκστρατεία δεν είναι τυχαία. Το σύνολο των φόρουμ που διοργανώνονται από διανοουμένους – πρώην μέλη του κυβερνητικού κόμματος ВМРО-ДПМНЕ και δημοσιογράφους προσκείμενους στον Γκρουέφσκι τίθενται εναντίον του ΝΑΤΟ και της ΕΕ.

Ανάλογη ήταν και η ομιλία του πρώην υποψήφιου προέδρου του ВМРО-ДПМНЕ, Τοντόρ Πετρόφ, ο οποίος την ημέρα του Ίλιντεν επιτέθηκε ανοιχτά κατά της ΕΕ, κατηγορώντας την για ρατσισμό και γραφειοκρατικό απαρχάιντ.

Λάτρεις των πολιτικών εξελίξεων τονίζουν ότι και η σημερινή γιορτή στο μνημείο του Σκεντέρ Μπέγκ, που σηματοδοτεί την ημέρα που ο αλβανικός στρατός μπήκε στα Σκόπια, δείχνει ότι η Αλβανία μέσω των οργανώσεων επιζητεί μια άλλη ‘πραγματικότητα’.

Είναι μια επικίνδυνη εξέλιξη, λένε οι ειδικοί, ότι πίσω από τις απόπειρες αυτές για μια αναθεώρηση της ιστορίας βρίσκονται εκπρόσωποι της κυβέρνησης , όσο και ο ιστορικός πρόεδρος Ιζέτ Μετζίτι. Αυτός είναι ένας από τους κύριους υποστηρικτές της ιδέας η 12η Αυγούστου να κηρυχθεί εθνική αργία και να γιορτάζεται όπως το Ίλιντεν.

Ο πολιτικός αναλυτής Αλμπερτ Μουσλίου, εξάλλου, πιστεύει ότι οι πρόσφατες εξελίξεις έχουν στόχο τον αποπροσανατολισμό των πολιτών από τα πραγματικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν από το κράτος, ενθαρρύνουν με πολύ εύκολο τρόπο τον εθνικισμό.

«Αυτές οι εθνικές εξάρσεις δημιουργούν εθνικισμό, είτε αυτός είναι από τους Σλάβους είτε είναι από τους Αλβανούς. Αν εμείς στα Βαλκάνια αυτό δεν το έχουμε καταλάβει, τότε δεν έχουμε μάθει το μάθημά μας σίγουρα», είπε χαρακτηριστικά ο Μουσλίου.

Ἂρθρα & Σκέψεις- Γιῶργος Ἐχέδωρος