Σκόπια: Αλλαγές στις μυστικές υπηρεσίες


Όλες οι πληροφορίες στην αγκάλη του Πρωθυπουργού, γράφει η σκοπιανή εφημερίδα πρωτοσέλιδα



Σεπτέμβριος 21, 2010.



Τα Σκόπια αναδιοργανώνουν τις μυστικές υπηρεσίες πληροφοριών καταργώντας τις τρεις υπάρχουσες ξεχωριστές υπηρεσίες, δημιουργώντας έναν ενιαίο κλάδο, βάσει ενός σχεδίου που μελέτησε και προωθεί το Υπουργείο Εσωτερικών.

Οι μυστικές υπηρεσίες- Γραφείο Ασφαλείς και Αντικατασκοπεία- φεύγουν από τη δικαιοδοσία του Προέδρου των Σκοπίων, προστίθενται σε αυτές και οι στρατιωτικές υπηρεσίες πληροφοριών δημιουργώντας έναν ξεχωριστό οργανισμό, αυτόνομο που δικαιοδοσία σε αυτόν θα έχει μόνον ο πρωθυπουργός της χώρας.

Η πρόταση, γράφει η εφημερίδα ‘Βρέμε’, έχει περάσει από τις κατάλληλες κυβερνητικές επιτροπές και έχει μπει στο στάδιο της ημερήσιας διάταξης.

Σύμφωνα με το νέο Οργανισμό Πληροφοριών, όλες οι πληροφορίες και ο κλάδος της Αντικατασκοπείας ενοποιούνται σε ένα σώμα, έξω από το Υπουργείο Εσωτερικών και επικεφαλής τίθεται ο έμπιστος του Γκρουέφσκι, Σάσο Μιγιάκοφ.

Με το νέο αυτό σχέδιο, ο πρόεδρος των Σκοπίων, χάνει την πρόσβασή που είχε μέχρι τώρα, στην Υπηρεσία Πληροφοριών και δεν θα δύναται να τις ελέγξει.

Η σκοπιανή εφημερίδα αναφέρει ότι όλες αυτές οι αλλαγές γίνονται στην απουσία του Προέδρου στις Ηνωμένες Πολιτείες και δεν υπάρχει κάποιος αρμόδιος της προεδρίας για να σχολιάσει την απόφαση αυτή της κυβέρνησης.

Μέχρι σήμερα υπήρχαν τρεις υπηρεσίες πληροφοριών και πολλές προσπάθειες που έγιναν από τις προηγούμενες κυβερνήσεις δεν είχαν καταφέρει να τις ενοποιήσουν.

Εντούτοις δεν παραλείπονται και οι αντιδράσεις από πανεπιστημιακούς που δηλώνουν πως μια ενιαία υπηρεσία πληροφοριών θα είναι ανεξέλεγκτη.

«Οι εμπειρογνώμονες», γράφει η ‘ΒΡΕΜΕ’ , «εκφράζουν ιδιαίτερη ανησυχία για το ενδεχόμενο παρακολούθησης των τηλεφωνικών συνδιαλέξεων, λαμβάνοντας υπόψη τις τελευταίες τροποποιήσεις στην παρακολούθηση ηλεκτρονικών επικοινωνιών. Στο πλαίσιο το παρόντος νόμου, οι ανακριτές λαμβάνουν ευρείες εξουσίες για την εφαρμογή των λεγόμενων ανακριτικών μέτρων που περιλαμβάνουν την υποκλοπή τηλεφωνικών συνδιαλέξεων.

»Με ένα τέτοιο μηχανισμό, μια κοινή και ισχυρή Υπηρεσία Πληροφοριών, θα ήταν πρακτικά αδύνατο να ελεγχθεί. Και από την άλλη πλευρά θα μπορούσε να ελεγχθεί ο καθένας».

Ἂρθρα & Σκέψεις- Γιῶργος Ἐχέδωρος