Βουλγαρία: Σύστημα εντοπισμού παράνομης διακίνησης πυρηνικών

Νοέμβριος 24, 2010.

Η Αστυνομία Συνόρων της Βουλγαρίας παρέλαβε δύο αυτοκίνητα τύπου Mercedes-Sprinter, τα οποία είναι εξοπλισμένα με κινητά συστήματα εντοπισμού πυρηνικών και άλλων ραδιενεργών υλικών, που έχουν στόχο την αποτροπή της παράνομης διακίνησης τους από τα βουλγαρικά σύνορα.

Όπως αναφέρει ο Βούλγαρος προϊστάμενος της διεύθυνσης συνοριοφυλακής, πρόκειται για δωρεά του αμερικανικού υπουργείου Ενέργειας, που θα χρησιμοποιηθεί στον εντοπισμό της παράνομης διακίνησης των προαναφερόμενων υλικών.

Στην παραλαβή και παρουσίαση της αμερικανικής δωρεάς παρέστησαν ο πρωθυπουργός της Βουλγαρίας Μπόικο Μπορίσοφ, ο πρεσβευτής των ΗΠΑ στη Σόφια, James Warlick , ο αντιπρόεδρος –υφυπουργός του αμερικανικού υπουργείου Ενέργειας, David Hayzenga και ο οποίος υπέγραψε και το σχετικό πρωτόκολλο με τον υπουργό Ασφαλείας της Βουλγαρίας Τσβέταν Τσβετάνοφ.

«Η αμερικανική δωρεά είναι το αποτέλεσμα του μνημονίου που υπεγράφη μεταξύ του Βουλγαρικού Υπουργείου και του Υπουργείου Ενέργειας των ΗΠΑ, το 2009, για την κατανόηση και τη συνεργασία στην πρόληψη της παράνομης διακίνησης πυρηνικών και άλλων ραδιενεργών υλικών», σύμφωνα την ανακοίνωση της διεύθυνσης συνοριοφυλακής.

Το συνολικό αμερικανοβουλγαρικό πρόγραμμα περιλαμβάνει εκτός της δωρεάς των υλικών και την κατασκευή των απαιτούμενων εγκαταστάσεων στα συνοριακά σημεία ελέγχου καθώς και η κατάρτιση των συνοριοφυλάκων, ώστε να εξοικειωθούν με τις νέες τεχνικές.

Ἂρθρα & Σκέψεις- Γιῶργος Ἐχέδωρος