Χατζημαρκάκης: Τα Σκόπια να μην ονειρεύονται την ΕΕ χωρίς λύση στο όνομα

Νοέμβριος 25, 2010.



«Δεν θα έπρεπε καν να ονειρεύονται ημερομηνία για διαπραγματεύσεις με την Ευρωπαϊκή Ένωση αν δεν λυθεί το πρόβλημα με την Ελλάδα».

Αυτό ήταν το μήνυμα του Γιώργου Χατζημαρκάκη, Γερμανού ευρωβουλευτή και προέδρου της Μικτής επιτροπής Ευρωπαϊκής Ένωσης- Σκοπίων, στο Στρασβούργο.

Μιλώντας στην Deutsche Welle, ο Χατζημαρκάκης δήλωσε ότι είναι πεπεισμένος ότι δεν υπάρχει πιθανότητα στο επόμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, η αρχηγοί των κρατών μελών να ορίσουν ημερομηνία για την πΓΔΜ.

«Αν δεν αλλάξουν στάση, δεν έχουν το δικαίωμα ούτε να το ονειρεύονται» δήλωσε ο ελληνικής καταγωγής Γερμανός Ευρωβουλευτής.

Εξέφρασε, όμως την αισιοδοξία ότι ίσως τον προσεχή Ιούνιο προκύψει κάποια συμφωνία, εφ’ όσον βέβαια συνεχιστούν οι συναντήσεις των δύο πρωθυπουργών.
Πολιτικοί της Βαρντάρσκας συζητούν δειλά να μεσολαβήσουν για το ζήτημα του ονόματος οι Βρυξέλλες.
Ωστόσο, η ελληνίδα ευρωβουλευτής Άννα Ποδηματά θεωρεί ότι η διένεξη για το όνομα δεν πρέπει να συζητηθεί στις Βρυξέλλες, αφού το θέμα αυτό συζητείται, ήδη, σε υψηλότερο επίπεδο, μεταξύ των δύο πρωθυπουργών.

Μια ευκαιρία που δίνεται στο Σκοπιανό πρωθυπουργό να συνομιλήσει με τον Έλληνα ομόλογό του είναι στη τετραήμερη διάσκεψη που θα γίνει στην Τρίπολη της Λιβύης, μεταξύ της ΕΕ και της Αφρικής

Ο Γκρουέφσκι θα πάει στη Λιβύη ως εκπρόσωπος υποψήφιας χώρας και συγχρόνως ο Παπανδρέου έχει δηλώσει ότι θα παραβρεθεί στη Διάσκεψη.

Αν τελικά πραγματοποιηθεί αυτή η συνάντηση των δύο πρωθυπουργών, θα είναι η όγδοη και χρονικά θα είναι δύο εβδομάδες πριν από τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, ανέφερε το κανάλι ‘Sitel’ της Βαρντάρσκας.





Ἂρθρα & Σκέψεις- Γιῶργος Ἐχέδωρος