Ρουμανία -ΔΝΤ: Από Ιανουάριο απαιτούν πιστοποιητικό ενέργειας για κάθε κατοικία

Δεκέμβριος 29, 2010.

Βουκουρέστι.

Δεν θα υπάρχει πλέον σπίτι από τον Ιανουάριο χωρίς να έχει Ενεργειακό Πιστοποιητικό. Ο νόμος υποχρεώνει όλους τους ιδιοκτήτες να το αποκτήσουν αλλιώς θα βρίσκουν συνεχώς εμπόδια στις συναλλαγές τους το 2011…

Ο κάθε ιδιοκτήτης είναι υποχρεωμένος να καλέσει έναν εκτιμητή για να έρθει στο σπίτι του προκειμένου να κάνει μετρήσεις, να θέσει ερωτήσεις για την ιδιοκτησία, το σχέδιο της οικίας και σχετικά με τη θερμομόνωση του.

Το έγγραφο που θα σχηματιστεί για την κατοικία, το λιγότερο σε μια εβδομάδα θα γίνει τελική αξιολόγηση, θα δοθούν συστάσεις ως προς την επισκευή της και αν πρόκειται για διαμέρισμα θα καταταχθεί στην ανάλογη ενεργειακή κλάση που ανήκει.

Η κλάση Α είναι η καλύτερη και κλάση G θα είναι η χαμηλότερη.

Η όλη αυτή διαδικασία θα έχει κόστος χρημάτων. Για παράδειγμα ένα, διαμέρισμα των 60 τετραγωνικών μέτρων η αξιολόγηση θα κοστίσει 300 ευρώ. Το πιστοποιητικό θα είναι έτοιμο μετά από μια εβδομάδα και θα ισχύει για δέκα χρόνια.

Ο ένοικος με την αξιολόγηση θα μπορούσε να ζητήσει περισσότερη θέρμανση για το διαμέρισμά του.

Τα περισσότερα διαμερίσματα στη Ρουμανία ανήκουν στην κατηγορία Γ και Δ. Οι ένοικοι καταναλώνουν ετησίως ζεστό νερό, θέρμανση και κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας δύο φορές περισσότερο από τη συνιστώμενη ποσότητα 100 Κιλοβατώρων ανά τ.μ.

Στη Ρουμανία, περίπου 56.000 διαμερίσματα έχουν αποκαταστήσει τη θερμότητά τους η οποία βρισκόταν στην υψηλή ενεργειακή κλάση.

Τα διαμερίσματα που κατασκευάστηκαν μετά το 2000 είναι απαραίτητο να έχουν το πιστοποιητικό ενεργειακής κατανάλωσης.

--

Τίτλος άρθρου: «Certificatul energetic pentru locuinte, obligatoriu din ianuarie 2011»

Δημοσίευση:  Romania “Antena 1”, 29.12.2010



Ἂρθρα & Σκέψεις- Γιῶργος Ἐχέδωρος