Αλβανία: Ο καθολικός αρχιεπίσκοπος ζητά να βγουν στο φως τα εγκλήματα των κομμουνιστών

Δεκέμβριος 26, 2010.


Ο επικεφαλής της Καθολικής Εκκλησίας της Αλβανίας, ο Rrok Mirdita αρχιεπίσκοπος Δυρραχίου, ζήτησε να έρθουν στο φως όλα τα εγκλήματα του κομμουνιστικού καθεστώτος της Αλβανίας.

Μετά από την πολιτική απαίτηση για το άνοιγμα των αρχείων της κομμουνιστικής δικτατορίας τώρα και η Καθολική Εκκλησία παρεμβαίνει δημόσια στο ζήτημα αυτό και ζητά να βγουν στο φως όλες οι παρανομίες και τα εγκλήματα του κομμουνιστικού καθεστώτος.

« Έχω εκφράσει παλαιότερα την άποψη αυτή και συνεχίζω να πιστεύω ότι το άνοιγμα των αρχείων του δικτατορικού καθεστώτος αποτελεί ένα απαραίτητο βήμα. Αυτό δεν το λέω με κάποια πρόθεση αλλά με ενδιέφερε και από την εποχή που ήμουν στις Ηνωμένες Πολιτείες. Και πιστεύω πώς σε ένα δημοκρατικό σύστημα, σαν αυτό των ΗΠΑ, οι άνθρωποι που επιδιώκουν να κατέχουν κάποιες δημόσιες θέσεις πρέπει να περνούν από ένα είδος ‘σαρωτή’.
Αν η προσωπικότητά τους είναι επιβαρυμένη με καταστάσεις άλλων εποχών δεν πρέπει να δηλώνουν υποψήφιοι για να εκλεγούν ή να διορίζονται σε ανώτερες θέσεις», δήλωσε ο καθολικός αρχιεπίσκοπος στην τηλεόραση Alsat.

Στην πρώτη δημόσια εμφάνισή του, ο εκπρόσωπος των Καθολικών, μίλησε για το καθεστώς του Ενβέρ Χότζα. Και το ζήτημα αυτό, όπως είπε, βρίσκεται  ακόμη σε εξέλιξη, παρότι έχουν περάσει είκοσι χρόνια και το πολιτικό σύστημα της χώρας δεν είναι, πια, μονοκομματικό.

Ο Mirdita ζήτησε να καταγγελθεί ο κομμουνισμός όχι ως όρος αλλά ως ιδεολογία, ως Υλιστική Θεωρία, η οποία επιδιώκει την ‘πλύση του ανθρώπινου εγκεφάλου’.

Ο καθολικός αρχιεπίσκοπος Δυρραχίου θα τονίσει κατόπιν ότι «μετά τη διαδικασία του ανοίγματος της κοινωνίας τη δεκαετία του ’90, η νέα γενιά είναι πιο κοντά στη θρησκεία και στην πίστη παρά η προηγούμενη που μεγάλωσε με την επίδραση της κομμουνιστικής ιδεολογίας».

--

Τίτλος: «Kreu i Kishës Katolike: Të dalë në dritë e gjithë e keqja e regjimit»

Δημοσίευση: Gazeta Shqip, 26.12.2010



Ἂρθρα & Σκέψεις- Γιῶργος Ἐχέδωρος