Αλβανική Τηλεόραση: Ο ελληνικός φόβος για την Αλβανία

Δεκέμβριος 3, 2010.

Τίρανα.

Ορισμένα απόρρητα έγγραφα, τα οποία παρέμειναν αναρτημένα μερικές ώρες, λόγω του κλεισίματος του Wikileaks, έφεραν στο φως κι άλλες πληροφορίες σχετικά με την Αλβανία και το Κοσσυφοπέδιο.

Ένα έγγραφο του Δεκεμβρίου του 2006, αναφέρεται σε ανησυχίες που εξέφρασε ο διπλωματικός σύμβουλος του πρώην προέδρου Ζακ Σιράκ, Maurice Gourdault-Montagne, κατά τη διάρκεια της συνάντησής του με τον αμερικανό βοηθό υπουργό Εξωτερικών για ευρωπαϊκές και ασιατικές υποθέσεις, Ντάνιελ Φράιντ.

Σύμφωνα με το Γάλλο σύμβουλο ο πρωθυπουργός της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν, φοβόταν ότι μια διχοτόμηση του Κοσσυφοπεδίου θα οδηγούσε στη συγχώνευση του με την Αλβανία που θα συνόρευε έτσι με την νότιο Σερβία. «Κάτι τέτοιο θα προκαλούσε τη ριζοσπαστικοποίηση ενός μουσουλμανικού κράτους στην καρδιά της Ευρώπης, το οποίο μέχρι σήμερα έχουμε καταφέρει αν αποφύγουμε με επιτυχία», λέει το έγγραφο.

Ο Φράιντ σύμφωνα με το ίδιο σήμα, υποστηρίζει ότι στους Σέρβους και στους Αλβανούς είχε γνωστοποιηθεί ότι το Κοσσυφοπέδιο θα ήταν ανεξάρτητο και ότι σε αυτό το σημείο η επιστροφή θα ήταν μεγάλο λάθος.

Από μια άλλη επιστολή που κυκλοφόρησε μια ημέρα νωρίτερα προκύπτει ότι ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι είχε απορρίψει την ανεξαρτησία του Κοσσυφοπεδίου καθώς και την επέκταση του ΝΑΤΟ, καλώντας τους Αμερικανούς να μην προκαλούν τη Ρωσία.

Στον αλβανικό τύπο αναφέρεται, επίσης ένα ακόμη μήνυμα, πολύ σύντομο, το οποίο χρονολογείται στο 1999 και αναφέρεται σε έκθεση του Μαΐου του ιδίου έτους που συνέγραψε η ειδικός του αμερικανικού Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Κάρολ Μιγκντάνοβιτς. Η έκθεση αυτή περιγράφει την κατάσταση στην περιοχή στη διάρκεια του πολέμου του Κοσσυφοπεδίου και το φόβο της Αθήνας σχετικά με τον αντίκτυπο στις οικονομίες των βαλκανικών χωρών.

Ένα τηλεγράφημα που εστάλη από την Αλβανία, αναφέρει ότι η Ελλάδα φοβάται ένα ψήφισμα για το Κοσσυφοπέδιο στο Συμβούλιο Ασφαλείας, που θα οδηγούσε στην ανεξαρτησία του, γεγονός που θα ενθάρρυνε τη δημιουργία της Μεγάλης Αλβανίας και θα προκαλούσε συγκρούσεις προκαλώντας αστάθεια στην περιοχή.

Ο μεγαλύτερος όμως φόβος του πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη ήταν η είσοδος εκτοπισμένων Αλβανών του Κοσσυφοπεδίου στη νότια Αλβανία που θα έφερνε συγκρούσεις με την ελληνική μειονότητα.

Σύμφωνα με σήμα της Αθήνας, η Ελλάδα σε μια τέτοια περίπτωση θα προστάτευε τον εαυτό της, ενώ η Τουρκία θα εμφανίζονταν αμέσως στο πλευρό της αλβανικής κυβέρνησης, εκμεταλλευόμενη την κατάσταση.

Η ίδια έκθεση υποστηρίζει ότι η Αθήνα είναι έτοιμη να χρησιμοποιήσει το στρατό της εάν οι πρόσφυγες από το Κόσσοβο επιχειρούσαν να εισέλθουν στο ελληνικό έδαφος.









Ἂρθρα & Σκέψεις- Γιῶργος Ἐχέδωρος