Σκόπια: «Καλύτερα χωρίς στρατιώτες παρά με Αλβανούς»

Δεκέμβριος 18, 2010.

Ο στρατός των Σκοπίων θα λειτουργούσε καλύτερα αν οι 1200 επαγγελματίες στρατιώτες και αξιωματικοί, που πρόκειται να πρσληφθούν,  ήταν Αλβανοί.

Άλλωστε, για να φθάσουμε σε μια αντιστοιχία εκπροσώπησης εναρμονισμένης με τη Συμφωνία της Οχρίδας, στο θέμα του στρατού της πΓΔΜ, θα πρέπει να προσληφθούν τουλάχιστον 900 Αλβανοί .

Στον σκοπιανό στρατό εργάζονται περισσότερα από δέκα χιλιάδες άτομα, με τη λογική αυτή θα έπρεπε να υπάρχουν στις σκοπιανές ένοπλες δυνάμεις τουλάχιστον 2.500 Αλβανοί. ( σ.σ. Αναλογία που καθορίζεται από τη Συμφωνία της Οχρίδας του 2001).

Σήμερα στον σκοπιανό στρατό οι Αλβανοί αποτελούν το 18 τοις εκατό της στρατιωτικής δύναμης, ενώ στο Υπουργείο Άμυνας, το ποσοστό είναι ακόμη χαμηλότερο.

Ο πρώην αναπληρωτής αρχηγός Γενικού Επιτελείου Στρατού , αντισυνταγματάρχης Gazaferi Adil, υποστηρίζει ότι η κατάσταση των Αλβανών στο Σκοπιανό Στρατό είναι τραγική.

«Ένοχος για την τραγική κατάσταση των Αλβανών στο στρατό είναι ο υπουργός Άμυνας και κυρίως ο αναπληρωτής Υπουργός Άμυνας του Γενικού Επιτελείου που ανήκει στο αλβανικό κόμμα της ‘Δημοκρατικής Ένωσης για την Ενσωμάτωση (DUI)», υποστηρίζει ο Gazaferi και επισημαίνει ότι σύμφωνα με τη στρατηγική που εφαρμόζεται στο στρατό μέχρι το 2007 οι Αλβανοί υπηρετούσαν ως κατώτερο προσωπικό ενώ μέχρι τα τέλη του 2010 το ποσοστό των Αλβανών αξιωματικών είναι πολύ μικρό.

‘Τουλάχιστον 150 Αλβανοί αξιωματικοί δεν προσλήφθηκαν. Ακόμη και η στρατιωτική ακαδημία της χώρας δεν δέχεται αλβανούς δόκιμους ενώ οι σκοπιανοί όταν αποφοιτήσουν θα πάρουν τις θέσεις τω Αλβανών», υποστηρίζει ο αντισυνταγματάρχης Gazaferi.

Προσθέτει, ακόμη, ότι οι Αλβανοί αξιωματικοί που αποφοιτούν από ακαδημίες της Αλβανίας, της Βουλγαρίας και της Ιταλίας θα πρέπει να περιμένουν ένα χρόνο μέχρι να βρουν απασχόληση.

«Ο αναπληρωτής πρωθυπουργός , Αμπντουλακίμ Αντέμι, δεν προέβη σε καμία ενέργεια, προκειμένου να ενημερώσει την κυβέρνηση για την κατάσταση που επικρατεί στο στρατό, ενώ θα αργότερα θα επικαλεστεί στην βοήθεια των Αλβανών (ψηφοφόρων)», λέει ο Gazaferi προσθέτοντας ότι ο πρωθυπουργός έχει δύο συμβούλους, οι οποίοι τον πληροφορούν για τα πάντα. Υποστηρίζει μάλιστα ότι ο στρατός έχει περισσότερους αξιωματικούς Σέρβους, παρά Αλβανούς.

Στο πλαίσιο της νέας στρατηγικής για το Σκοπιανό Στρατό, στη βασική υποδομή του περιλαμβάνονται 4.700 στρατιώτες, 1.900 μη εντεταλμένοι αξιωματικοί, 919 μόνιμοι αξιωματικοί και 364 πολιτικοί υπάλληλοι που υπηρετούν στο στρατό καθώς και 1800 έφεδροι.

Οι σημερινές ελλείψεις ανέρχονται περίπου σε 1200 επαγγελματίες στρατιώτες και αξιωματικούς.

Όπως, άλλωστε, δημοσιεύτηκε, πρόσφατα, από το Υπουργείο Άμυνας, θα προσληφθούν νέοι στρατιώτες.

Σύμφωνα με τον υπουργό Άμυνας, Ζόραν Κονγιανόφσκι, οι επαγγελματίες στρατιώτες θα προσληφθούν κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2011.
--
Τίτλος άρθρου: «Më mirë pa ushtarë, se të jenë shqiptarë».
Δημοσίευση: ‘Lajme Press’ της 16.12.2010.

Ἂρθρα & Σκέψεις- Γιῶργος Ἐχέδωρος