Βουλγαρία: “Τι μας δίδαξε το σκάνδαλο Wikileaks”

Δεκέμβριος 4, 2010.(focus)

Σόφια.

«Το σκάνδαλο ‘Wikileaks’ φέρνει πολλά θετικά πράγματα για το μέλλον. Βοηθά την κοινωνία να καταλάβει επιτέλους ότι οι μυστικές υπηρεσίες πρέπει να ανακαλύψουν νέους τρόπους. Έκανε φανερό ότι υπάρχουν νέοι εχθροί και πρέπει να συμμετέχουμε όλοι στα νέα μέτωπα του πολέμου», ανέφερε χαρακτηριστικά o Τοντόρ Μπογιάντιεφ, πρώην αναπληρωτής επικεφαλής των βουλγαρικών μυστικών υπηρεσιών σε εκδήλωση στη Σόφια.

Ο Μπογιάντιεφ διευκρίνισε ότι οι μυστικές υπηρεσίες ανά τον κόσμο, από το απρόσμενο αυτό γεγονός, έχουν προβεί σε μεγάλες αλλαγές.

Πρώτον. Έγινε αντιληπτό, στην κοινότητα των μυστικών υπηρεσιών, ότι ο κλάδος αυτός εργάζεται πολύ περισσότερο από ό, τι παλαιότερα.

Δεύτερον. « Η πλειοψηφία των πληροφοριών, από ότι διαφάνηκε, σχετίζεται με την προώθηση των δημοκρατικών αρχών στις σχέσεις μεταξύ των κρατών», τόνισε ο ομιλητής και πρόσθεσε ότι τα τελευταία είκοσι χρόνια οι μυστικές υπηρεσίες όλων των χωρών έχουν αυξήσει τη συλλογή πληροφοριών, τις οποίες παρέχουν και σε φιλικές υπηρεσίες ασφαλείας, άλλων χωρών.

Τρίτον. «Τα τελευταία 20 χρόνια σημειώθηκε μια καινοτομία στο διεθνές προσκήνιο, που στην αρχή έγινε δεκτή ως ουτοπική, άρχισε να σχηματίζεται μια διεθνής κοινότητα υπηρεσιών πληροφοριών», είπε ο Μπογιάντιεφ.

Ἂρθρα & Σκέψεις- Γιῶργος  Ἐχέδωρος