Ρουμανία: ‘Ζούμε για να πληρώνουμε τα δάνεια»


Ιανουάριος 3, 2011.

Το 2011 προβλέπεται δύσκολο έτος για τους Ρουμάνους και την κυβέρνηση. Υπάρχει όμως ελπίδα. Το υπουργείο Οικονομικών εκτιμά ότι η εθνική οικονομία θα αυξηθεί, ‘ντροπαλά΄, στο 1,5%, αλλά αυτή δεν θα γίνει αισθητή στις τσέπες των εργαζομένων.
Ωστόσο ο προϋπολογισμός προβλέπει ότι το έλλειμμα του ΑΕΠ θα φθάσει στο 4,4 τοις εκατό και σε αυτό συμπεριλαμβάνεται και οι μειώσεις που θα γίνουν στους απασχολούμενος στο δημόσιο κατά 39 δισεκατομμύρια λέι.

Αλλά το ρουμανικό κράτος καταναλώνει περισσότερα από όσα το ίδιο παράγει και ως εκ τούτου θα υπάρξει αντίστοιχη αύξηση στη χρηματοδότηση των αναγκών του προϋπολογισμού.

Το υπουργείο οικονομικών υπολόγισε το ύψος του δημόσιου χρέους στο 39,5 τοις εκατό του ΑΕΠ. Για την εξυπηρέτηση του δημόσιου χρέους το 2011, δηλαδή τα χρήματα που το κράτος πρέπει να καταβάλει για τα ποσά, τους τόκους και τα τέλη, ανέρχονται στα 14,1 δισεκατομμύρια ευρώ από έναν προϋπολογισμό ύψους 35 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Έτσι, πάνω από το ένα τρίτο του ΑΕΠ θα καταλήξει στις πληρωμές των τόκων των δανείων τα οποία έχουν συναφθεί στο παρελθόν.

Σύμφωνα με τον προϋπολογισμό προβλέπεται πληθωρισμός 5,3 τοις εκατό. Τα υπάρχοντα στοιχεία αν και θεωρούνται δεδομένα αλλά θα δώσουν νέο πονοκέφαλο στους Ρουμάνους.
Ο λόγος;
Οι μισθοί στο δημόσιο, οι συντάξεις, καθώς και η ελάχιστη εγγυημένη σύνταξη που καταβάλλεται σήμερα με τη μορφή της κοινωνικής παροχής, θα παραμείνουν στις τρέχουσες τιμές κατά το 2011, όπως επίσης οι εισφορές κοινωνικής ασφάλισης που εισπράττονται από τον εργοδότη και τον εργαζόμενο δεν θα πέσουν κάτω από τα σημερινά επίπεδα.

--

Τίτλος άρθρου: «2011, un an greu, în care vom trăi din împrumuturi»

Δημοσίευση:Jurnalul, 3.1.2011.

Βαλκανικό Περισκόπιο - Ἂρθρα & Σκέψεις- Γιῶργος Ἐχέδωρος