Στη Σερβία καλλιεργούνται γενετικά τροποποιημένοι σπόροι...



Ιανουάριος 12, 2011.

Βελιγράδι. (Beta-Οικοτοπία).

Οικολογική Κίνηση του Νόβι Σαντ, την Τετάρτη κατηγόρησε τον Υπουργό Γεωργίας Saša Dragin, ότι εξαπάτησε το κοινό με τις δηλώσεις του ότι στη Σερβία δεν υπάρχουν γενετικά τροποποιημένα τρόφιμα και πρόσθεσε ότι η εταιρεία ‘MK Grup’ εισάγει γενετικώς τροποποιημένους σπόρους και ζιζανιοκτόνα.

Τους ισχυρισμούς της Οικολογικής Κίνησης, ωστόσο, απέρριψε η εταιρεία ‘MK Grup’.

Το περιβαλλοντικό κίνημα, σε μια επιπλέον δήλωση, η οποία παρατίθεται στο πρακτορείο ειδήσεων Beta, διευκρινίζει ότι ο Σέρβος υπουργός είναι γνωστός στην εταιρεία ‘MK Grup’ από το 2007.

«Ο επίσημος εισαγωγέας των γενετικώς τροποποιημένων σπόρων και ζιζανιοκτόνων η αμερικανική ‘Monsanto’, υπέγραψε σύμβαση με νομικό πρόσωπο δημοσίου δικαίου στις 16 Μαΐου του περασμένου έτους.

»Οι γενετικά τροποποιημένοι σπόροι βρίσκονται ακόμη στην κατοχή του δημοσίου από το οποίο εισάγονται, διανέμονται και καλλιεργούνται στη Βοϊβοδίνα. Εξάλλου το ευρύ κοινό γνωρίζει την ενορχηστρωμένη καταστροφή ενός τμήματος του εδάφους στο δήμο Odžaci, την περυσινή χρονιά, όπου είχαν φυτευτεί γενετικά τροποποιημένοι σπόροι σόγιας», αναφέρει η ανακοίνωση.

Η εταιρεία ‘MK Grup’, αρνήθηκε, ωστόσο, τους ισχυρισμούς ότι η αμερικανική εταιρεία εισάγει γενετικά τροποποιημένους σπόρους καθώς επίσης και ο υπουργός Γεωργίας είπε ότι η Σερβία είναι κατά των γενετικά τροποποιημένων τροφίμων και σπόρων.

--

Τίτλος άρθρου: «U Srbiji ima genetski modifikovanog semena»
Δημοσίευση: Beta, 12.1.2011.

Βαλκανικό Περισκόπιο - Ἂρθρα & Σκέψεις- Γιῶργος Ἐχέδωρος