Βουλγαρία: «Πρώην κομμουνιστές πράκτορες είναι στελέχοι των Ενόπλων Δυνάμεων»

Ιανουάριος 26, 2011.

Σόφια.

Ποσοστό που ανέρχεται στο 17 τοις εκατό, από τα 928 άτομα του Γενικού  Επιτελείου των Βουλγαρικών Ενόπλων Δυνάμεων, του Υπουργείου Άμυνας καθώς και αξιωματικών γενικών στρατιωτικών διευθύνσεων που εξετάστηκαν,  αποδείχθηκε ότι συμμετείχε, το ποστοστό αυτό, στις υπηρεσίες της πρώην Κρατικής Ασφάλειας.

Τη δήλωση αυτή έκανε ο πρόεδρος της επιτροπής των μυστικών αρχείων, Εβτίμ Κοσταντίνοφ.

Με την έκθεση αυτή η Επιτροπή διαπιστώνει ότι ο βουλγαρικός στρατός κατέχει την τρίτη θέση, του κρατικού μηχανισμού που έχει ελεγχθεί από τα θεσμικά όργανα, σε άτομα τα οποία ήταν συνεργαζόμενα με τις μυστικές υπηρεσίες του πρώην κομμουνιστικού καθεστώτος.
Πρώτη θέση κατέχει το Υπουργείο Εξωτερικών και δεύτερη το Υπουργείο Εσωτερικών, είπε ο Κονσταντίνοφ.
Έως τα μέσα του τρέχοντος έτους η Επιτροπή Ελέγχου των Αρχείων θα ανακοινώσει τα συμπεράσματά της αφού περατώσει τους πολυάριθμους ελέγχους τους οποίους έχει αναλάβει.
Ένας από αυτούς τους ελέγχους αποτελεί και η ομάδα των νεόπλουτων.
«Εργαζόμαστε για να μπορέσουμε να ολοκληρώσουμε τον έλεγχό μας και στις ιδιωτικές περιφερειακές εφημερίδες. Ο έλεγχος θα επεκταθεί στην Τελωνειακή Υπηρεσία και στην Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών.

Στο έλεγχο θα συμπεριληφθούν και οι κατάλογοι των περιφερειαρχών, των δημοτικών συμβουλίων καθώς και η ομάδα των λεγόμενων ‘νεόπλουτων’», δήλωσε ο Κοσταντίνοφ.



--

Τίτλος: «17 % от проверените в армията са съпричастни към бившата Държавна сигурност»
Δημοσίευση: Информационна Агенция "Фокус", 26.1.2011.

Βαλκανικό Περισκόπιο - Ἂρθρα & Σκέψεις- Γιῶργος Ἐχέδωρος