Σκόπια: “Στόχος οι τουριστικοί ξεναγοί μας στην Ελλάδα”


Φεβρουάριος 25, 2011.
ι Σκοπιανοί ξεναγοί έχουν γίνει στόχος των ακροδεξιών κομμάτων και των συλλόγων της ελληνικής διασποράς".
Δηλαδή: «Η Παμμακεδονική Ένωση Υφηλίου, από τις ΗΠΑ, την Αυστραλία, τον Καναδά, την Ευρώπη και την Αφρική απέστειλε επιστολή στον Έλληνα Υπουργό Πολιτισμού και Τουρισμού , Παύλο Γερουλάνο, αναφέροντας την αντίθεσή τους στην ξενάγηση από Σκοπιανούς, των μαθητών και φοιτητών που επισκέπτονται την Βεργίνα της Μακεδονίας,  και δεν ξεναγούνται από Έλληνες, με αποτέλεσμα να ερμηνεύουν εσφαλμένα την ιστορία του τόπου.
Σημειώνεται, ότι οι εκπαιδευτικοί μας, δεν αμείβονται ως ξεναγοί και με την ιδιότητά τους αυτή παίρνουν άδεια από το ελληνικό Υπουργείο Πολιτισμού.


«Αν αυτό αληθεύει, τότε το Υπουργείο  Πολιτισμού  έχει τη μείζονα ευθύνη για τη μεγάλη στρέβλωση και κατάχρηση της ελληνικής ιστορίας. Θα πρέπει να είναι κανείς πολύ αφελής για να πιστέψει ότι οι ηγέτες και οι εκπαιδευτικοί από τη γειτονική χώρα θα διδάξουν  στους μαθητές  τους ότι η Μακεδονία είναι ελληνική. Για πολλά χρόνια στα νέα παιδιά στα Σκόπια δημιουργείται εχθρότητα προς το έθνος μας, μαθαίνοντάς τους για ‘κατεχόμενη Μακεδονία’», αναφέρεται στη δήλωση προς το Υπουργείο Πολιτισμού.
Επιπρόσθετα οι Ενώσεις σημειώνουν ότι με την χρήση διαφόρων εικόνων και άλλο έντυπο υλικό των Σκοπιανών μαθητών προς τα ξένα μέσα ενημέρωσης, κάνουν προπαγάνδα που είναι επιζήμια για την ελληνική ιστορία της Μακεδονίας.
Οι Ενώσεις της Διασποράς ζητούν από τον Υπουργό Πολιτισμού να  σταματήσει αυτήν την τραγική κατάσταση ‘ανθελληνισμού’.
«Οι  Παμμακεδονικές Ενώσεις της ελληνικής διασποράς, σύμφωνα με τις εξηγήσεις που δίνονται στις επίσημες ιστοσελίδες τους, δημιουργήθηκαν για να ‘προστατεύσουν τα σύνορα, την ιστορία και τον πολιτισμό της γενέτειράς τους από τις επεκτατικές απόψεις των βόρειων γειτόνων τους».
Η επιστολή των ενώσεων αυτών, έρχεται δύο ημέρες μετά την κατάθεση σχετικής επιστολής από ομάδα του ακροδεξιού ΛΑΟΣ προς τον Υπουργό Πολιτισμού και Τουρισμού, Παύλο Γερουλάνο.
Οι βουλευτές  έγραψαν ότι μεταφέρουν τις εκκλήσεις των Ελλήνων που επισκέπτονται την Βεργίνα και αναστατώθηκαν από το γεγονός ότι ομάδες μαθητών από την Σλαβο- ‘Μακεδονία’ ξεναγούνται μέσα στον αρχαιολογικό χώρο από τους καθηγητές τους, απουσία Ελλήνων ξεναγών.
Οι βουλευτές ρωτούν να εξετασθεί κατά πόσο το Υπουργείο  έχει ενημερωθεί για το γεγονός αυτό και αν έχουν χορηγηθεί άδειες  για ξενάγηση στον παραπάνω αρχαιολογικό χώρο από Σκοπιανούς δασκάλους.
Το ελληνικό Υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού δεν έχει δώσει μέχρι σήμερα καμία απάντηση στα ερωτήματα αυτά.
--
Τίτλος: «Македонските туристички водичи на удар во Грција»
Δημοσίευση: Утрински весник, 25.2.2011.