Σκόπια: Αλβανο-αμερικάνοι θέτουν αλβανικό ζήτημα


Μάρτιος 28, 2011.
"Αλβανικό Ζήτημα" θέτουν  αλβανοαμερικάνοι στα Σκόπια
Εκπρόσωποι των αλβανικών εθνικών πολιτικών ενώσεων της διασποράς, στην Αμερική, πραγματοποιούν επίσκεψη στα Σκόπια.
«Η πολιτική και διπλωματική αντιπροσωπεία θα έχει συναντήσεις με όλες τις αλβανικές πολιτικές δυνάμεις της πΓΔΜ με στόχο να δημιουργήσει μια εθνικο-πολιτική πλατφόρμα», γράφει δημοσίευμα του αλβανικού τύπου.


Στόχος αποτελεί η συνταγματική θέση του αλβανικού στοιχείου, προεξάρχοντος της καθιέρωσης της αλβανικής γλώσσας, των στοιχείων που καθορίζουν την αλβανική ταυτότητα,  τις προϋποθέσεις διατήρησης του αλβανικού πληθυσμού, την ενοποίηση του αλβανικού στοιχείου, χωρίς, ωστόσο, να παρακάμπτονται  οι τοποθετήσεις του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, σε αυτήν την διαδικασία. Θα  επισημανθεί, ακόμη, ο ρόλος της διασποράς, ο καθορισμός των Αλβανών στην σκοπιανή Κυβέρνηση καθώς και ψήφισμα για τον UCK, που αποτελεί σημαντικό σημείο αναφοράς της πλατφόρμας αυτής.
«Ιδιαίτερο βάρος δίνουμε, ώστε να αντιληφθεί ο καθένας την αλλαγή που πρέπει να γίνει και η οποία θα είναι προς όφελος  του αλβανικού έθνους στην πΓΔΜ, το οποίο, όλα αυτά τα χρόνια κατέστη θύμα των εποχιακών πολιτικών», προανήγγειλαν οι ενώσεις αυτές πριν πραγματοποιηθεί η επίσκεψη τους στην πΓΔΜ. Σκοπός τους είναι η δημιουργία μιας πολιτικής οντότητας που θα προωθήσει τα αλβανικά συμφέροντα.
Η αντιπροσωπεία της αλβανικής διασποράς, που έχει έδρα το Σικάγο, σήμερα αναμένεται να πραγματοποιήσει  εθιμοτυπική συνάντηση στην αμερικανική πρεσβεία στα Σκόπια και κατόπιν θα αρχίσει τις συναντήσεις με αρχηγούς πολιτικών κομμάτων  της πΓΔΜ.
Όπως ανακοινώθηκε, για την επίτευξη του στόχου της δημιουργίας της πολιτικής οντότητας, υπέρ των αλβανικών συμφερόντων, οι Αλβανοί αντιπρόσωποι θα επισπεύσουν τις δράσεις και τη δυναμική τους, ώστε να προωθήσουν το αλβανικό ζήτημα στην Γερουσία των Ηνωμένων Πολιτειών.
--
Τίτλος: Delegacioni shqiptaro-amerikan ka mbërritur në Maqedoni
Δημοσίευση: Botasot, 28.3.2011.