Βούλγαρος Ευρωβουλευτής: « Κατάντησε ευρωπαϊκό ‘κλισέ’ η ελληνο-σκοπιανή διαφορά»…


Απρίλιος 14, 2011.

Ο Βούλγαρος ευρωβουλευτής Στανίμιρ Ιλούεφ, σήμερα, στην μικτή συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και των εθνικών κοινοβουλίων, στις Βρυξέλλες, δήλωσε ότι η ευρωπαϊκή προοπτική των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων είναι απόλυτα βιώσιμη.

Προειδοποίησε, ωστόσο, ότι ενδέχεται να υπάρξουν προβλήματα και μπορεί να βρεθούμε προ εκπλήξεων.
« Η ενσωμάτωση των Δυτικών Βαλκανίων στην ευρωπαϊκή ένωση, μόνον με τα θεσμικά όργανα, δεν είναι αρκετή.

Πρέπει να τονωθεί το ρεύμα προς στην κατεύθυνση αυτή από τους διανοούμενους και τους εμπειρογνώμονες, οι οποίοι  τελευταία μιλούν πολύ λιγότερο από τους πολιτικούς. Στα Βαλκάνια η ‘ιστορική μυθολογία’ είναι εξαιρετικά ισχυρή και η μεγαλύτερη μάζα κυριαρχείται από το σχήμα των συνόρων, υπάρχουν συμμαχίες και κρυμμένα συμφέροντα», είπε ο Βούλγαρος ευρωβουλευτής, αναφέροντας ως παράδειγμα τη διαμάχη για το όνομα της πΓΔΜ.



«Πόσες φορές έχουν γίνει δηλώσεις  και παροτρύνσεις προς την πΓΔΜ και την Ελλάδα να εντείνουν τις προσπάθειες τους για την επίλυση της διαφοράς;  Αυτό, πια το θέμα, έχει καταντήσει να γίνει ‘κλισέ’ σε όλα τα κοινά ανακοινωθέντα.
»Οι δύο χώρες έχουν  σοβαρή πρόθεση να διαπραγματευθούν;  Είναι τόσο δύσκολο να βρεθεί ένα όνομα που να μην επηρεάζει την πλήρη ένταξη της πΓΔΜ στην ΕΕ;» ρώτησε ο Βούλγαρος ευρωβουλευτής.
Επεσήμανε μάλιστα, ότι ο Ούγγρος πρωθυπουργός Βίκτορ Ορμπάν, κερδοσκοπεί με την ανάμειξή του στην προσχώρηση της Κροατίας καθώς και με την κατάσταση που επικρατεί στη Σερβία.
«Είναι δυνατόν να προχωρήσει αυτό το παιχνίδι χωρίς να έχει προηγηθεί  κάποια σχετική πρόοδος τόσο στην πΓΔΜ, όσο και στην Σερβία;» ρώτησε από το βήμα του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου.
--

«Бугарски европратеник за европската перспектива на Западен Балкан»

Δημοσίευση: Sitel, 14.04.2011 - 20:16