«Σκόπια και Αθήνα δεν είναι κοντά σε μια λύση»

Ο καθηγητής Αριστοτέλης Τζιαμπίρης δεν βλέπει σύντομα λύση στο σκοπιανό ζήτημα



Μάιος 15, 2011.

«Η ονομασία ‘Δημοκρατία της Μακεδονίας (Σκόπια)’, σχετικά με την σκοπιανή πλευρά είναι μια πρόταση που μπορεί να εξεταστεί, αυτό όμως δεν ισχύει για την ελληνική πλευρά, η οποία δεν βλέπει λύση με τέτοια ονομασία.
Ο Ιβάνοφ είχε δηλώσει ότι ένα όνομα με γεωγραφικό προσδιορισμό δεν είναι αποδεκτό από τα Σκόπια, από την άλλη πλευρά υπάρχουν και οι ελληνικές κόκκινες γραμμές.
Οι τελευταίες δηλώσεις των Σκοπιανών και των Ελλήνων πολιτικών κάνουν γνωστό ότι αντί να πλησιάζουμε σε λύση, συνέχεια απομακρυνόμαστε».


Αναφέρει η δημοσιογράφος Σάνια Ριστέσκα/ Сања Ристеска, σε ρεπορτάζ της στο σκοπιανό ‘Κανάλ 5’.

«Ναι, αυτό σημαίνει ότι σε αυτό το σημείο δεν μπορεί να υπάρξει λύση. Η θέση του ονόματος ως ‘Μακεδονία-Σκόπια’ προτάθηκε πριν από το Βουκουρέστι αλλά στη συνέχεια απορρίφθηκε από την ελληνική πλευρά. Έτσι, τώρα δεν πρέπει να ξενίζει κανένα ότι θα απορριφθεί από την Αθήνα», είπε ο Αριστοτέλης Τζιαμπίρης Καθηγητής διεθνών σχέσεων στο Πανεπιστήμιο Πειραιά.

Σύμφωνα με τον Έλληνα καθηγητή δεν μπορούμε να περιμένουμε μια λύση σύντομα.

«Υπάρχουν δύο στάδια δυσκολίας στην επίλυση του προβλήματος που υπάρχουν από το 1991. Πρώτον να καταλήξουν σε συμφωνία οι δύο κυβερνήσεις για την ονομασία και η πρόβλεψή μου είναι ότι αυτή η κόκκινη γραμμή για την Αθήνα είναι πραγματική κόκκινη γραμμή. Δεύτερον η συμφωνία πρέπει να τεθεί σε δημοψήφισμα. Έτσι αν υπάρξει μια συμφωνία κατά το πρώτο επίπεδο μπορεί να απορριφθεί από το δεύτερο. Ως εκ τούτου θεωρούμε ότι βρισκόμαστε ακόμη αρκετά μακριά από μια συμφωνία», είπε ο καθηγητής προσθέτοντας ότι οι εκλογές αποτελούν πάντα εμπόδιο στην πρόοδο των συνομιλιών μεταξύ Σκοπίων και Αθήνας.

«Χρειάζονται δύο κυβερνήσεις, δύο χωρών και φοβάμαι ότι σιγά σιγά η Ελλάδα θα πάει προς τις εκλογές. Ίσως όχι τώρα, αλλά στο επόμενο 12μηνο ή 18 μηνο, είναι πιθανό να υπάρξουν εκλογές. Πολλές φορές βλέπουμε ότι οι δύο κύκλοι των εκλογών δεν βοηθούν  στην επίλυση  της διαφωνίας», πρόσθεσε ο Τζιαμπίρης.


--
Πηγή: Канал 5 Телевизија