Πρώην Υπουργός: «Disneyland έγιναν τα Σκόπια»


"Η λογική του Νέρωνα" κυριαρχεί στον Γκρούεφσκι

Μάιος 20, 2011.

Σκόπια

«Αυτή η κυβέρνηση, προσπαθώντας να μείνει στην ιστορία με τα μνημεία, έκανε μια  πρωτοφανή Disneyland στη χώρα».

Τα παραπάνω δήλωσε ο  καθηγητής Λιούμπομιρ Φριτσκόβσκι, πρώην υπουργός Εσωτερικών και Εξωτερικών και ένας από τους συντάκτες της Συμφωνίας Πλαισίου της Οχρίδας του 2001, καθώς και του Συντάγματος της πΓΔΜ, σε συνέντευξή του στο πρακτορείο ‘Φόκους’.


Σύμφωνα τον Σκοπιανό πολιτικό, μία από τις μεγαλύτερες επικρίσεις που δέχεται η σημερινή κυβέρνηση είναι ότι δαπανά το 99% του προϋπολογισμού για τον πολιτισμό για να δημιουργήσει μια ‘μακεδονική  ψευδο-ιδεολογία’.

«Και οι Αλβανοί ζούνε σε μια πολύ ευαίσθητη κατάσταση. Έχουν και αυτοί πολιτιστική ταυτότητα, πολιτιστική παραγωγή, λογοτεχνία, τα μνημεία τους και τους θεσμούς τους, αλλά τους δίνονται ψίχουλα. Αυτή η ανισομέρεια δημιουργεί εντάσεις. Και το DUI βρίσκεται επάνω στην κριτική της εξευτελιστικής αυτής πολιτικής.

»Ξοδεύεται ένα τεράστιο κόστος για τα μνημεία. Το «Σκόπια 2014» κοστίζει περισσότερο από 200-300 εκατομμύρια. Ένα ποσό τρομερά μεγάλο σε σχέση με τη φτώχια που υπάρχει. Ο λαός δεν μπορεί να το δικαιολογήσει. Πρόκειται για μια τρέλα και κανένας δεν μπορεί να καταλάβει αν η ίδρυση του κόμματος VMRO-DPMNE και η λειτουργία του βασίζεται στην λογική του Νέρωνα», δήλωσε ο καθηγητής Φριτσκόβσκι.
--

Πηγή: Информационна Агенция "Фокус"