Σκόπια: Η νέα Κυβέρνηση θα είναι χωρίς Γκρουέφσκι και VMRO-DPMNE

Συνασπισμό κομμάτων χωρίς το κυβερνών κόμμα του Γκρουέφσκι,
προβλέπει  διεθνές Ινστιτούτο για την πΓΔΜ


Μάιος 31, 2011.

Το Διεθνές Ινστιτούτο Μέσης Ανατολής και Βαλκανικών Σπουδών (IFIMES), το οποίο εδρεύει στη Λιουμπλιάνα, εκτιμά ότι η νέα κυβέρνηση των Σκοπίων, που θα προκύψει, μετά τις εκλογές της 5ης Ιουνίου, θα αποτελείται από σλαβικά και αλβανικά κόμματα, χωρίς τη συμμετοχή του νυν κυβερνώντος κόμματος VMRO-DPMNE.


Σύμφωνα με την ανάλυση του IFIMES, η νέα κυβέρνηση μπορεί να συνεχίσει με επιτυχία το δρόμο της πλήρους ένταξης στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ. Το διεθνές Ινστιτούτο εκτιμά ότι η πΓΔΜ αυτή τη φορά θα επιλέξει ανάμεσα στην πορεία προς την Ευρώπη ή την επιστροφή στο αρχαίο παρελθόν με το VMRO-DPMNE.

Όσον αφορά την προεκλογική εκστρατεία, οι εκθέσεις του ινστιτούτου αναφέρουν ότι το κυβερνών κόμμα VMRO-DPMNE και DUI, δαπανούν χρήματα για την προεκλογική εκστρατεία τους που τα έχουν πάρει από τον προϋπολογισμό του κράτους για τις κομματικές τους ανάγκες.

Η σχετική έκθεση σημειώνει ότι πολλοί πολίτες και πολιτικοί αναλυτές ζητούν απάντηση  στο ερώτημα από πού βρήκαν, τα δύο αυτά κόμματα, τόσα χρήματα που ξοδεύονται σε πινακίδες, πανό, τηλεοπτικές διαφημίσεις, ενορχηστρωμένη πολιτική μάρκετινγκ, όταν η χώρα βρίσκεται στη φτώχια και η ανεργία έχει φτάσει στο 35 τοις εκατό.

Το IFIMES προβλέπει ότι οι ΗΠΑ θα προβούν σε πρόσθετες πιέσεις προς  την Ελλάδα, για να επιλυθεί το συντομότερο δυνατόν η διαφωνία του ονόματος.

Σύμφωνα, εξάλλου, με υπάρχουσες πληροφορίες, η Ευρωπαϊκή Ένωση θα χάσει την αξιοπιστία της αν δεν συμμετάσχει ενεργά στην άσκηση πίεσης προς την Ελλάδα και την Βουλγαρία, οι οποίες δεν αναγνωρίζουν  τη σλαβική γλώσσα των Σκοπίων ως ‘μακεδονική’ καθώς και την ‘μακεδονική’ ταυτότητα των κατοίκων της πΓΔΜ.

--
Πηγή: ina-online