Νότιος Σερβία: Ίδρυση Αλβανικού κόμματος


Ιούνιος 19, 2011.

Μπουγιάνοβατς.

Σε ειδική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο ‘Σπίτι του Πολιτισμού’ του Δήμου Μπουγιάνοβατς, οι Αλβανοί της περιοχής ίδρυσαν ένα νέο πολιτικό φορέα, ένα αλβανικό κόμμα, που φέρει την ονομασία ‘Δημοκρατικό Κόμμα’.


Ο κύριος συντελεστής του Συμβουλίου του Δημοκρατικού Κόμματος, Nagip Arifi, δήλωσε ότι η παρουσία αυτής της πολιτικής οντότητας στοχεύει στην ‘επιστροφή της αξιοπρέπειας των Αλβανών σε αυτά τα εδάφη’.

Στόχοι του Δημοκρατικού κόμματος:

«Είναι η δημιουργία μιας σταθερής και συνεπούς πολιτικής για την προώθηση των ατομικών και συλλογικών δικαιωμάτων των Αλβανών στην περιοχή, με σκοπό την ένωση του αλβανικού παράγοντα ως προϋπόθεση για την επίλυση των συσσωρευμένων προβλημάτων.

»Η κίνηση και ελεύθερη κυκλοφορία των προσώπων και των κεφαλαίων και η εξάλειψη των εμποδίων στον τομέα αυτόν.

»Η αναβάθμιση της εκπαίδευσης σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης, συμπεριλαμβανομένης της δημιουργίας προϋποθέσεων για την τριτοβάθμια εκπαίδευση στην αλβανική γλώσσα».

Πηγή: ina-online


(σ.σ. Ιστορία: Το Μπουγιάνοβατς βρίσκεται στην τοποθεσία όπου στην αρχαιότητα υπήρχε η ελληνική πόλη της Μακεδονίας ‘Δαμάστιον’, στην οποία κατοικούσαν κυρίως οι Τριβαλλοί Θράκες και οι Αγριάνες Παίονες, μετά τη γαλατική εισβολή στα Βαλκάνια των Γαλατών, εγκαταστάθηκαν στην περιοχή  και οι Σκορδίσκοι περί το 279 π.Χ.)