Σκόπια: «Περιμένουμε την υποστήριξη της Ελλάδας για την ένταξή μας στην ΕΕ»



Αύγουστος 8, 2011.

Η πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικής Πολιτικής και αντιπρόεδρος του αλβανικού κόμματος DUI, Teuta Arifi, σε συνέντευξη της στην Deutche Welle, δήλωσε ότι η Ελλάδα αναμένεται να υποστηρίξει τη διαδικασία ένταξης του κράτους στις ευρωατλαντικές δομές.

«Είμαστε μια γειτονική χώρα με την Ελλάδα και απλά περιμένουμε από τους συναδέλφους μας, εκεί, να υποστηρίξουν την Ευρω-Ατλαντική ενσωμάτωσή μας. Η ενσωμάτωση αυτή ενδιαφέρει, επίσης, την ελληνική πλευρά.


Περιμένω μια αληθινή εταιρική σχέση και στήριξη στη διαδικασία αυτή. Περιμένω  τον Έλληνα πρωθυπουργό και τον Υπουργό Εξωτερικών να επιδιώξει αυτήν την υποστήριξη στην πΓΔΜ και την ένταξή της στην ΕΕ», είπε η Teuta Arifi στο  γερμανικό ραδιοφωνικό σταθμό.

Η Αρίφι τόνισε ότι ο ευρωπαϊκός προσανατολισμός και η απεμπλοκή των προβλημάτων για την  πορεία  προς την ΕΕ, αποτελούν ύψιστη προτεραιότητα της κυβέρνησης η οποία ασφαλώς δεν αγνοεί και την οικονομική ανάπτυξη καθώς και τις άλλες προτεραιότητες που θα επέλθουν.

Η Επιτροπή τονίζει ότι το τρέχον έτος θα λάβει έντιμη και καλή έκθεση από την Ευρωπαϊκή Ένωση σχετικά με την πρόοδο της χώρας.

«Νομίζω ότι οι Αλβανοί και οι Σλάβοι,  οφείλουν να κατανοήσουν ότι πρέπει η χώρα να απεμπλακεί  από τα εμπόδια και να αρχίσουν οι διαπραγματεύσεις με την Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΝΑΤΟ. Αυτή η διαδικασία εγγυάται τη σταθερότητα και την ανάπτυξη, για να πάμε μπροστά. Για αυτό πιστεύω ότι η διαδικασία είναι κρίσιμη και πολύ σημαντική», δήλωσε η πρόεδρος της Επιτροπής.
Η Teuta Arifi, ωστόσο, έδειξε αισιόδοξη για την επίλυση της διαφοράς.

«Πιστεύω ότι πρέπει να μετριαστούν οι δύο πλευρές ώστε να υπάρξει μια συμβιβαστική λύση για το ζήτημα του ονόματος. Οι δύο πλευρές πρέπει να δείξουν προθυμία και ωριμότητα που πραγματικά θα λύσουν γρήγορα το πρόβλημα που υπάρχει με τις δύο χώρες. Και αυτό πρέπει να επισπευτεί. Πιστεύω ότι η νέα σύνθεση της κυβέρνησης μπορεί να δείξει μεγαλύτερη ετοιμότητα στο ζήτημα αυτό», είπε η Αρίφι.



--
Πηγή: Kurir-Skopje