Η αλβανική αντιπολίτευση ζητά τον έλεγχο των μυστικών υπηρεσιών



Σεπτέμβριος 10, 2011.

Ο αναπληρωτής της Επιτροπής Ασφαλείας, του Σοσιαλιστικού Κόμματος, , Ilir Gjoni, στη διάρκεια συνέντευξής του στο 'Top Channel' δήλωσε ότι έχει φθάσει στα χέρια  της αντιπολίτευσης ένα σχέδιο νόμου για την  Στρατιωτική Μυστική Υπηρεσία (Shërbimin Sekret Ushtarak- SSU), στην οποία έχουν δοθεί πολύ περισσότερες εξουσίες από την Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών (Sherbimi Informativ Shteteror- SHISH).


Ο Τζόνι προειδοποίησε την κυβέρνηση ότι εάν αυτό το σχέδιο κατατεθεί στο Κοινοβούλιο  προς ψήφιση, θα συναντήσει ισχυρή αντίδραση από την αντιπολίτευση.

«Με το σχέδιο νόμου δίνονται  υπερεξουσίες σε αυτήν την Υπηρεσία, που υπερβαίνουν κατά πολύ τα όρια μιας κρατικής υπηρεσίας πληροφοριών. Επιπλέον οι δομές αυτής της υπηρεσίας βασίζονται στις διαρθρωτικές αλλαγές που έγιναν στο Υπουργείο Άμυνας και η ίδια Υπηρεσία του Στρατού  συμμετέχει στη υποκλοπή σημάτων ή ραδιοεκπομπών», είπε ο Τζόνι

Ο αναπληρωτής της Επιτροπής Ασφαλείας εξέφρασε την ανησυχία του για την πρόσφατη δήλωση του ΝΑΤΟ, για την εθνική στρατηγική της ασφάλειας , ό, τι  ο στρατός  βρίσκεται σε διαδρομή αντίστροφη από τη στρατηγική του ΝΑΤΟ.

«Σε ένα πρόσφατο έγγραφο, που έχουμε στη διάθεσή μας, μετά από μια συνάντηση που διοργανώθηκε μεταξύ ΝΑΤΟ και Αλβανίας για τις μεταρρυθμίσεις στο στρατό καταχωρήθηκαν τα εξής:  Η Εθνική Στρατηγική  Ασφάλεια και η Στρατηγική Άμυνας δεν είναι σύμφωνες με την στρατηγική αντίληψη του ΝΑΤΟ, ούτε με τις πολιτικές κατευθύνσεις, ούτε με τον αμυντικό σχεδιασμό των προτύπων του ΝΑΤΟ και αυτό είναι πολύ σοβαρό», δήλωσε ο Τζόνι.

Σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο Ασφαλείας, η Κυβέρνηση παρακάμπτει το αναμφίβολο συνταγματικό δικαίωμα των βουλευτών να ελέγχουν τις οκτώ (8) μυστικές υπηρεσίες της χώρας, για τις οποίες η αντιπολίτευση έχει σοβαρές αμφιβολίες.

«Σε κάθε περίπτωση θα θέλαμε να θέσουμε στην ημερήσια διάταξη το σχετικό νόμο στο Κοινοβούλιο που προβλέπει την εποπτεία των μυστικών υπηρεσιών. Όπως, επίσης, μας ενδιαφέρει να γνωρίζουμε τις δραστηριότητες της Υπηρεσίας Εσωτερικού Ελέγχου του Υπουργείου Εσωτερικών», είπε ο Gjoni.

Η αντιπολίτευση ανησυχεί για την κατάσταση της εγκληματικότητας στη χώρα και έχει ζητήσει από τον υπουργό Εσωτερικών Μπρενσέμ Νισάνι/ Brendshëm Nishani , να απαντήσει σε ερωτήσεις που θα υποβληθούν στην επόμενη συνεδρίαση της Επιτροπής Ασφαλείας.

Σχολιάζοντας, μάλιστα,  τις εκθέσεις  που παρουσιάστηκαν από την ιστοσελίδα «Wikileaks» και δημοσιεύθηκαν στα αλβανικά μέσα ενημέρωσης, ο Gjoni δήλωσε ότι ορισμένα από αυτά τα στοιχεία έχουν αναφερθεί στο παρελθόν από την αντιπολίτευση και είναι ένας ακόμη λόγος να διερευνηθούν από τους βουλευτές.

--
Πηγή: Gazeta Shqip