Σκόπια-Δημοσκόπηση: 45 τοις εκατό λένε όχι σε αλλαγή του ονόματος της χώρας


Οκτώβριος 20, 2011.

Ποσοστό 45,3 τοις εκατό των ερωτηθέντων πολιτών, του κράτους των Σκοπίων, δεν επιθυμεί την αλλαγή του ονόματος της χώρας του και ένα ποσοστό  39,6 τοις εκατό προτείνει να διατηρηθεί το συνταγματικό όνομα της χώρας με οποιαδήποτε τίμημα, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας που πραγματοποιήθηκε από το Σκοπιανό Κέντρο Διεθνούς Συνεργασίας και το Ινστιτούτο Δημοκρατίας.


Σε ένα πιθανό δημοψήφισμα για το όνομα ένα ποσοστό 58,4 τοις εκατό του πληθυσμού επιθυμεί ένα ενιαίο όνομα για διεθνή χρήση.

Στην δημοσκόπηση παρατηρείται μια εθνοτική ταύτιση για το όνομα. Πολίτες όλων των εθνοτήτων και ομάδων υπερασπίζονται  την κόκκινη γραμμή της ταυτότητας και προτιμούν  η όποια απόφαση να γίνει με δημοψήφισμα.

Ένα ποσοστό 36,9 τοις εκατό δίνει ένα παράθυρο για συμβιβασμό μετά την απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης, το οποίο ποσοστό προσμένει θετική απόφαση για τα Σκόπια.

Το 40, 5 τοις εκατό θεωρεί σημαντική την ευρω-ατλαντική ολοκλήρωση της χώρας και ότι πρέπει να αποδεχθούν τα Σκόπια έναν συμβιβασμό με την Ελλάδα, που δεν θα έθετε σε κίνδυνο την ονομασία της  ταυτότητας, τον πολιτισμό και τη γλώσσας, ως ‘μακεδονικής’.

Πιθανά μοντέλα μιας αποδεκτής συμβιβαστικής λύσης από τους ερωτηθέντες πολίτες με την υποστήριξη των μειονοτήτων, είναι σύνθετες ονομασίες «Βόρεια Μακεδονία» ή «Δημοκρατία της Μακεδονίας (Σκόπια)», ονομασίες που έγιναν αποδεκτές από τους διεθνείς οργανισμούς (ΟΗΕ, ΕΕ και ΝΑΤΟ).

Η ταυτότητα αποτελεί  κόκκινη γραμμή, αφού η πλειονότητα των ερωτηθέντων (69,4%) τίθεται κατά του καθορισμού της από τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών ως εθνικότητα/υπηκοότητα «πολιτών της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας».
Η συντριπτική πλειοψηφία (74%) των πολιτών και των σλαβικής καταγωγής κατά 87%, είναι κατά ενός ανακαθορισμού της ονομασίας της γλώσσας, όπως η ‘μακεδονική’  γλώσσα ( ως επίσημης γλώσσας της- ενδεχόμενης-  Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας).

Υπάρχει, επίσης, γενική πεποίθηση ότι το όνομα θα αποφασιστεί με δημοψήφισμα. Οι περισσότεροι πολίτες (64%) όλων των εθνοτήτων και οι διάφορες μειονοτικές ομάδες  ζητούν  τη λήψη απόφασης για το όνομα με δημοψήφισμα.


--
Πηγή: ИНПРЕС