Σκόπια: Το ΝΑΤΟ ελπίζει να ξεπεραστεί η διαμάχη για το όνομα


Οκτώβριος 20, 2011.

Το ενδιαφέρον του ΝΑΤΟ έχει ανανεωθεί για την επίλυση της διαφωνίας του ονόματος των Σκοπίων, με στόχο η χώρα αυτή να γίνει πλήρες μέλος του.

Τα παραπάνω τονίστηκαν χθες από τους πρέσβεις των κρατών μελών της Συμμαχίας σε συνάντηση που είχαν με τον υπουργό Εξωτερικών των Σκοπίων, Νίκολα Ποπόφσκι και τον υπουργό Άμυνας Φατμίρ Μπεσίμι, στο πλαίσιο του Βορειο-Ατλαντικού Συμβουλίου.

Κατά τη συνεδρίαση αυτή, δόθηκε ιδιαίτερη έμφαση στη διαφωνία του ονόματος,  η οποία βρίσκεται σε  διαπραγματευτική εξέλιξη και για την οποία η Συμμαχία επανέλαβε ομόφωνα το ενδιαφέρον της για την επίλυση της διαφοράς με την Ελλάδα, ώστε, αυτή η χώρα, να γίνει μέλος με πλήρη δικαιώματα στο ΝΑΤΟ.


Τονίστηκαν οι ευχαριστίες της Συμμαχίας για τη συμβολή των Σκοπίων στη διατήρηση της περιφερειακής και παγκόσμιας ειρήνης, στα πλαίσια συμμετοχής της χώρας σε διεθνείς αποστολές και επιχειρήσεις υπό την ηγεσία του ΝΑΤΟ.

Ο υπουργός άμυνας των Σκοπίων, Φατμίρ Μπεσίμι, δήλωσε ότι η ένταξη στο ΝΑΤΟ θα παραμείνει στρατηγική προτεραιότητα της χώρας του, η οποία προσδίδει ιδιαίτερη σημασία στην ειρήνη, τη σταθερότητα και τη μελλοντική ανάπτυξη  της Fyrom αλλά και της περιοχής. Τόνισε, επιπλέον, ότι θα συνεχιστούν  οι μεταρρυθμίσεις στην άμυνα των Σκοπίων και ότι εξασφαλίζεται η συμβολή της χώρας στις ειρηνευτικές αποστολές της Συμμαχίας.

Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκολα Ποπόφσκι, σχετικά με  το ζήτημα της ονομασίας, τόνισε ότι η κυβέρνηση της πΓΔΜ έχει αποδείξει επανειλημμένα την επιθυμία της για την εξεύρεση μια αμοιβαίας αποδεκτής λύσης. Πρόσθεσε, ακόμη, ότι τα Σκόπια συμμετέχουν εποικοδομητικά στη διαδικασία των διαπραγματεύσεων που γίνονται υπό την αιγίδα του ΟΗΕ για το όνομα της χώρας.

Η ανώτερη αντιπροσωπεία της σκοπιανής κυβέρνησης συναντήθηκε με τον αναπληρωτή Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ, Claudio Bisogniero, και με έναν μεγάλο αριθμό πρεσβευτών των χωρών μελών της Συμμαχίας.

--
Πηγή: Inanews