Αλβανία: Αυξήθηκε το εμπόριο με Ιταλία μειώθηκε με Ελλάδα


Οκτώβριος 9, 2011.

Το εμπόριο με χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το τρέχον έτος, έως τον Αύγουστο του 2011, ανέρχεται στο 63,1 τοις εκατό, όπου προφανώς οι κύριοι εμπορικοί εταίροι παραμένουν η Ιταλία και η Ελλάδα.

Το Ινστιτούτο Στατιστικής αναφέρει ότι με την Ιταλία οι εξαγωγές είναι 45,5 τοις εκατό και οι εισαγωγές στο 30,8 τοις εκατό. Ενώ με την Ελλάδα, οι εξαγωγές φθάνουν το 5,4 % και οι εισαγωγές στο 10,6 %.


Σύμφωνα με τα στοιχεία αυτά η Ελλάδα έχει χάσει πολύ έδαφος. Οι εξαγωγές προς την Ιταλία είναι δέκα φορές μεγαλύτερες από ό, τι στην Ελλάδα ή περίπου 67,5 δισεκατομμύρια μέχρι τον Αύγουστο του τρέχοντος έτους.

Ακόμη και στις εισαγωγές η Ιταλία καταλαμβάνει το μεγαλύτερο μερίδιο ή περίπου 65 δις ευρώ, περισσότερα από ό, τι  από την  Ελλάδα.

Η χώρα μας εξάγει στην Ιταλία κλωστοϋφαντουργικά προϊόντα και υποδήματα η αξία των οποίων φθάνει περίπου 36,3 δις, ενώ τα καύσιμα και τα μέταλλα καταλαμβάνουν δεύτερη θέση με 13 δις ευρώ.

Ακόμη και στις εισαγωγές, είναι σχεδόν τα ίδια προϊόντα, τα οποία καταλαμβάνουν το μεγαλύτερο μερίδιο, όπως 20 δις  ευρώ σε είδη κλωστοϋφαντουργίας και 16 δις  σε μηχανήματα ορυχείων.

Προφανώς ο κύριος εταίρος μας, η Ιταλία, μας θεωρεί ως τομέα Φασόν, όπου στον κλάδο αυτόν εργάζονται πάνω από 100 χιλιάδες άτομα.

Οι συναλλαγές με την Ελλάδα είναι μικρές. Εξάγουμε περισσότερο δομικά υλικά και κλωστοϋφαντουργικά προϊόντα αξίας 2,5 και 2,3 δις ευρώ αντίστοιχα. Ενώ οι εισαγωγές  ανέρχονται σε 8.200 εκατομμύρια σε τρόφιμα και 9,2 δις σε υλικά κατασκευής.

--
Πηγή: Gazeta Shqip