Τουρκία: «Μετά από 100 χρόνια επιστρέφει η τουρκική εκπαίδευση στα Βαλκάνια»


Νοέμβριος 7, 2011.

Τμήματα  της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Άγκυρας και της Ευρωπαϊκής Πολυτεχνικής Σχολής, ανοίγουν στο  Πρίζρεν του Κοσσυφοπεδίου σε συνεργασία με τη νομική σχολής της πόλης αυτής.

Τα τμήματα θα περιλαμβάνουν 200 μαθητές, οι οποίοι θα λαμβάνουν εκπαίδευση στην τουρκική γλώσσα και τα μαθήματα θα αρχίσουν στις 15 Νοεμβρίου.


Οι εγγραφές στο Πανεπιστήμιο γίνεται κατόπιν εξετάσεων  και οι υποψήφιοι πρέπει να λάβουν τουλάχιστον 180 μονάδες βάσης.
Τα δίδακτρα θα είναι 20 χιλιάδες λίρες Τουρκίας και θα διδάσκονται μαθήματα της ανάλογης Σχολής του Πανεπιστημίου της Άγκυρας.

Στη Σχολή του Πρίζρεν, ως δεύτερη γλώσσα, θα επιλέγονται τα ρωσικά ή τα αγγλικά ανάλογα.

Σύμφωνα με τον γενικό συντονιστή της Νομικής Σχολής του Πρίζρεν, καθηγητή Δρ Veysel Başpınar,  οι υποψήφιοι μπορούν να συνεχίσουν στο Πανεπιστήμιο της Άγκυρας. Οι απόφοιτοι θα λαμβάνουν δίπλωμα ισότιμο των Σχολών της Τουρκίας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ο ιδρυτής  της Ευρωπαϊκής Πολυτεχνικής Σχολής, Yalcin Kocak, δήλωσε ενθουσιασμένος,  ότι μετά από την εγκατάλειψη της Ρωμυλίας το 1912, από τους Οθωμανούς,  εκατό χρόνια μετά,  επανέρχεται η τουρκική εκπαίδευση στις περιοχές αυτές.
--
Πηγή: Dünya Bülteni