Σκόπια: «Δεν υπάρχουν κίνδυνοι για την ασφάλειά μας»


Νοέμβριος 27, 2011.

Ο παραπάνω τίτλος είναι το συμπέρασμα της επιτροπής στη σημερινή συζήτηση « Η FYROM και οι περιφερειακές προκλήσεις που θα αντιμετωπίσει η Σύνοδος  Κορυφής του ΝΑΤΟ στο Σικάγο».


Όπως αναφέρθηκε για τις χώρες της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, ειδικά στα (Δυτικά) Βαλκάνια και τα Σκόπια δεν υπάρχουν οι κίνδυνοι του κλασικού πολέμου ή επιθετικότητα (ενός κράτους), υπάρχουν όμως οι ασύμμετρες απειλές που απαιτούν κατάλληλη απάντηση σε κάθε χώρα και από όλες τις χώρες μαζί.

Η συζήτηση διοργανώθηκε  από το «Φόρουμ για την Ασφάλεια στα Βαλκάνια».
Σύμφωνα με τους συμμετέχοντες στη συζήτηση, τα γεγονότα σε γειτονικές χώρες, όπως πρόσφατα στο Κοσσυφοπέδιο, που κάηκε μια σημαία των Σκοπίων, αλλά και άλλα παρόμοια γεγονότα,  δεν πρέπει να δημιουργούν εικόνα ανασφάλειας στα Δυτικά Βαλκάνια και την Νοτιοανατολική Ευρώπη.
«Μην περιμένετε ότι γεγονότα του είδους αυτού, μπορούν να παράγουν μεγάλες αστάθειες και παρεμβάσεις στο σχεδιασμό της ασφάλειας. Οι χώρες της περιοχής, η κάθε μία χωριστά αλλά και σε παγκόσμιο επίπεδο, έχουν την αποφασιστικότητα να επιλύουν τα προβλήματα μέσα σε ένα ‘μικροτοπικό’ επίπεδο χωρίς να υπάρχει επιρροή πέραν αυτού, είπε ο Μπλαγκόια Μάρκοφσκι στο Φόρουμ.
Τα Σκόπια δεν κινδυνεύουν αλλά πρέπει να είναι προσεκτικά στα θέματα της ασφάλειάς τους, είπε ο Ρίζβαν Σουλεϊμάνι, ο οποίος επεσήμανε ότι οι πρόσφατες εξελίξεις στο Κοσσυφοπέδιο  είναι συνέπεια των βαθύτερων διαδικασιών στη Σερβία αλλά και στην περιοχή.
«Στη Σερβία υπάρχουν τρία σημεία που δημιουργούν διαρκή κρίση. Είναι οι παράγοντες που επηρεάζουν την πολιτική  της χώρας. Αυτοί είναι : η Σερβική Ορθόδοξη Εκκλησία, ο μεταρρυθμισμένος σερβικός στρατός πρώην ЈНА και οι υπηρεσίες πληροφοριών που εμπλέκονται στο έγκλημα και έμμεσα ασκούν πίεση στην επίσημη πολιτική του Βελιγραδίου, τόνισε ο Σουλεϊμάνι.
Αν σε όλα αυτά προστεθούν και τα τρέχοντα γεγονότα, όπως η σοβαρή οικονομική κρίση στην Ελλάδα καθώς και οι εξελίξεις στην ΕΕ, δηλαδή η τάση δημιουργίας ζώνης πρώτης, δεύτερης και τρίτης ταχύτητας, τότε θα πρέπει να δούμε πως όλα αυτά αντανακλούνται στην περιοχή.
--
Πηγή: press24