«Ο Χατζημαρκάκης και ο Χόβιτ έρχονται στα Σκόπια»


Νοέμβριος 1, 2011.

Ο Γερμανός ευρωβουλευτής, Γιώργος Χατζημαρκάκης, θα έρθει στα Σκόπια μαζί με τον Ρίτσαρντ Χόβιτ, τους οποίους θα συνοδεύουν Έλληνες και Βούλγαροι βουλευτές,  για να συζητήσουν τις λεπτομέρειες της έκθεσης για την πΓΔΜ. Η μεικτή κοινοβουλευτική επιτροπή θα παραμείνει στα Σκόπια δύο ημέρες.

Οι βουλευτές των Σκοπίων θα εξετάσουν από κοινού με την ευρωπαϊκή αποστολή τις μεταρρυθμίσεις οι οποίες έχουν γίνει στη χώρα και θα μεταφέρουν το θυμό των πολιτών για τη διαγραφή του επιθέτου ‘μακεδονικός’ από την έκθεση της Επιτροπής.


Είναι βέβαιο ότι οι εντόπιοι νομοθέτες θα αναζητήσουν υποστήριξη από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ώστε  να πιέσει την Επιτροπή να σεβαστεί την ονομασία της γλώσσας και του έθνους-κράτους.

Εκτός από το θέμα της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης η μεικτή επιτροπή θα ασχοληθεί και με τη δέκατη επέτειο της συμφωνίας της Οχρίδας.
Σύμφωνα με  δημοσιογραφικές πληροφορίες, ορισμένοι ευρωβουλευτές θα συναντηθούν και με τον πρωθυπουργό Νίκολα Γκρούεφσκι.

Εν τω μεταξύ, αντιπροσωπεία του γερμανικού κοινοβουλίου που επισκέπτεται τα Σκόπια, δήλωσε ότι η γερμανική Bundestag δεν έχει αλλάξει θέση ως προς την ονομασία της χώρας και χρησιμοποιεί το συνταγματικό της όνομα. Ο εκπρόσωπός της, Peter Weiss δήλωσε ότι τα Σκόπια και η Ελλάδα θα πρέπει σύντομα να βρουν συμβιβαστική λύση στο όνομα.


--
Πηγή: Канал 5