Διεθνής Ομάδα Κρίσης: Η ασφάλεια στα Σκόπια παραμένει αμετάβλητη



Ιανουάριος 3, 2012- Сител

Σκόπια.

Στην FYROM η κατάσταση για την ασφάλεια της χώρας παραμένει αμετάβλητη, αυτό ήταν το συμπέρασμα της Διεθνούς Ομάδας Κρίσης (ICG), η οποία εκτιμά ότι η χώρα δεν απειλείται και δεν υπάρχει κίνδυνος  σύγκρουσης στο έδαφος των Σκοπίων.


Η τελευταία έκθεση της ICG δίνει μεγάλη έμφαση στην απόφαση της Χάγης, επισημαίνοντας ότι η Ελλάδα κρίθηκε ένοχη επειδή παραβίασε την Ενδιάμεση Συμφωνία του ’95 με το να θέσει βέτο στο Βουκουρέστι.

Ωστόσο, στην έκθεση τονίζεται ότι ο νότιος γείτονας μας εξακολουθεί να έχει το δικαίωμα της ιδίας μεθόδου,  να εμποδίσει, δηλαδή,  την ένταξη της χώρας μας.

Στην ίδια ομάδα με τη χώρα μας, έχει υπαχθεί η Σερβία και το Κοσσυφοπέδιο- τονίζεται στο σκοπιανό δημοσίευμα.

Η έκθεση της  ICG  για τη Σερβία αναφέρει ότι  το κράτος πρέπει να βελτιώσει τις πολιτικές σχέσεις με το Κοσσυφοπέδιο και να βρει  καταλληλότερη λύση για τα προβλήματα του βόρειου τμήματος της χώρας αυτής.

Στο μόνο κράτος στο οποίο υπάρχει σχετική πρόοδος είναι  η Βοσνία. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι λιγότερο από μία εβδομάδα μετά 14 μήνες τα έξι σημαντικότερα κόμματα κατέληξαν σε συμφωνία για το σχηματισμό κυβέρνησης.

Αυτή θα αποτελείται από τέσσερις Βόσνιους, τρεις Σέρβους και τρεις Κροάτες. Οι ηγέτες δήλωσαν ότι πρέπει να υπογράψουν συμφωνία για την υιοθέτηση των νόμων, που απαιτούνται  για την είσοδο στην Ευρωπαϊκή Οικογένεια.

Η έκθεση της Διεθνούς Ομάδας Κρίσης αναφέρει ότι οι μεγαλύτερες προκλήσεις για την ασφάλεια αυτού του έτους θα είναι  στο Σουδάν, τη Γουϊνέα, το Κονγκό, το Καζακστάν, η Σενεγάλη και το Πακιστάν.

Το Αφγανιστάν παραμένει στην κορυφή των μη ασφαλών χωρών. Το 2011, ο αριθμός των απωλειών μεταξύ των αμάχων στο Αφγανιστάν φθάνει αρκετές εκατοντάδες.
--