«Η Αντιπολίτευση της Συρίας υποσχέθηκε αυτονομία στους Κούρδους»



«Η συριακή αντιπολίτευση συγκεντρώθηκε στην Τυνησία και μπροστά στα μέσα ενημέρωσης της διεθνούς κοινότητας υποσχέθηκε να διατηρήσει όλα τα δικαιώματα των Κούρδων» γράφει το τούρκικο δημοσίευμα.


Φεβρουάριος 24, 2012.


Ο πολέμιος  του ηγέτη της Συρίας,  Μπασάρ  Άσαντ,  και αρχηγός του Εθνικού Συμβουλίου της αντιπολίτευσης, Burhan Galyun,  κάλεσε και τους Κούρδους στη συνάντηση της Τυνησίας. Ο Γκαλίουν, υποσχέθηκε ότι μετά  την περίοδο του καθεστώτος Άσαντ, οι Κούρδοι θα μπορούν να διαχειριστούν μόνοι τις υποθέσεις τους, όπως είπε.

Απευθυνόμενος σε όλες τις εθνοτικές ομάδες της Συρίας, ο Γκάλιουν είπε ότι η νέα κυβέρνηση της Συρίας θα είναι αποκεντρωμένη και θα απαρτίζεται από τις τοπικές κυβερνήσεις που θα διαχειρίζονται μόνες τις υποθέσεις τους.

Ο Μπουρχάν Γκάλιουν στην συνάντηση που πραγματοποιήθηκε σήμερα στην Τυνησία, από την «Ομάδα των Φίλων της Συρίας» που ήταν ένα «Διεθνές Συνέδριο του Εθνικού Συμβουλίου» είπε ότι μετά την εποχή του Άσαντ,  θα αναγνωριστεί η κουρδική ταυτότητα από το νέο συριακό κράτος. Ο Γκάλιουν πρόσθεσε, ακόμη, ότι θα σεβαστεί τα δικαιώματα των Κούρδων και η κυβέρνηση που θα δημιουργηθεί, μετά τον Άσαντ, θα τους δεχθεί ως ισότιμους πολίτες της.

Πρόταση για ειρηνευτική δύναμη του Κατάρ

Προτάθηκε, στη διεθνή αυτή συνάντηση, αραβική ειρηνευτική δύναμη του Κατάρ να σταλεί στη Συρία.
Ο υπουργός εξωτερικών του Κατάρ πρότεινε για την αντιμετώπιση της αυξανόμενης βίας στη χώρα να αποσταλεί  ανθρωπιστική βοήθεια, δηλώνοντας ότι και η Συρία είχε προτείνει την αποστολή ειρηνευτικής δύναμης.

Δεύτερο Συνέδριο στην Κωνσταντινούπολη

Στη διεθνή συνάντηση  της «Ομάδας Φίλων της Συρίας» συμμετείχαν 80 δυτικές και αραβικές χώρες, κυρίαρχο θέμα ήταν η διαχείριση της κρίσης στην Συρία και ο θεμελιώδης ρόλος της αντιπολίτευσης σε αυτήν.
Οι «Φίλοι της Συρίας» αποφάσισαν η νέα Διάσκεψη να γίνει τον προσεχή Μάρτιο στην Κωνσταντινούπολη. Η Διάσκεψη αποφάσισε, επίσης, τη δημιουργία ταμείου ανθρωπιστικής βοήθειας προς τη Συρία.

Επεισόδια από διαδηλωτές

Πριν, και μετά, την έναρξη της Διεθνούς Διάσκεψης, έγιναν διαμαρτυρίες από ομάδες στις οποίες επιτέθηκαν αστυνομικές δυνάμεις με κλομπ. Περίπου, διακόσιοι διαδηλωτές προσπάθησαν να εισέλθουν στο Ξενοδοχείο όπου γίνονταν το συνέδριο.
Εμποδίστηκε  από τους διαδηλωτές η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών, Χίλαρι Κλίντον, και αναγκάστηκε να επιστρέψει στο ξενοδοχείο της. Λόγω αυτού του γεγονότος το συνέδριο καθυστέρησε.
Οι αστυνομία συγκρούστηκε με τους διαδηλωτές που έφεραν σημαίες της Συρίας και της Τυνησίας και κρατούσαν πανό με κριτική κατά του προέδρου των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα και της Χίλαρι Κλίντον, σημειώνει χαρακτηριστικά το τούρκικο δημοσίευμα.
--