Βούλγαρος πρόεδρος: «Η Βουλγαρία θα είναι λιγότερο εξαρτημένη από τη Μόσχα»



Απρίλιος 1, 2012.

Η ιταλική εφημερίδα «Corriere della Sera», δημοσίευσε συνέντευξη του προέδρου της Βουλγαρίας Ρόζεν Πλεβνέλιεφ με τίτλο: ‘ Η Βουλγαρία μου, θα είναι λιγότερη εξαρτημένη από τη Μόσχα» που έδωσε στη διάρκεια της επίσημης επίσκεψής του, στη Ρώμη, έπειτα από πρόσκληση του Giorgio Napolitano.


Στην εκτενή συνέντευξή του στη παγκοσμίου φήμης εφημερίδα, ο Πλεβνέλιεφ δήλωσε την απόφαση της Βουλγαρίας να εγκαταλείψει την κατασκευή του πυρηνικού σταθμού ‘Μπέλενε’, μια απόφαση που τη θεώρησε ως σωστή.

Ο πρόεδρος είπε ακόμη ότι και πριν εκλεγεί, είχε ορίσει ως προτεραιότητες την διαφοροποίηση της ενέργειας και την απελευθέρωσή της.

Στο δημοσίευμα αναφέρεται ότι αρχηγός του βουλγαρικού κράτους δεν μπορεί να αλλάξει το γεγονός ότι η χώρα δέχεται σήμερα αέριο μέσω ενός αγωγού από τη ρωσική εταιρεία Gazprom.

«Έχουμε ένα στρατηγικό όραμα να επικεντρωθούμε στην ποιότητα της ενέργειας όχι μόνον στην ποσότητα, αλλά και στην κατασκευή νέων εγκαταστάσεων με νέα παραγωγή ενέργειας.

»Στόχος μας  είναι  να εξοικονομήσουμε ενέργεια μέσω της μετατροπής των παλαιών προκατασκευασμένων μπλοκ που στηρίζουν 2,7 εκατομμύρια Βουλγάρους», δήλωσε


Η συνέντευξη του προέδρου τελειώνει με μια έκκληση για την υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης προς τη Βουλγαρία να ενταχθεί στο ευρωπαϊκό δίκτυο ενέργειας για τη μεταφορά φυσικού αερίου και να μην επιτρέψει στη Ρωσία να τιμωρήσει τη Βουλγαρία, όπως έγινε νωρίτερα με την Ουκρανία, αναφέρει το βουλγαρικό δημοσίευμα.
--