Σκόπια- Δημοσκόπη: Οι Αλβανοί προτιμούν το DUI, οι Σλάβοι το VMRO-DPMNE




Μάιος 20, 2012.

Τηλεφωνική έρευνα διενήργησε το Ινστιτούτο «Dimitrija Çupovski» για την  πολιτική προτίμηση και την εμπιστοσύνη προς τους αρχηγούς των κομμάτων από τους πολίτες των Σκοπίων.


 Το κόμμα VMRO-DPMNE έχει 25,1 τοις εκατό και ακολουθεί το σοσιαλιστικό SDSM με 11,7 τοις εκατό, το αλβανικό DUI με 8 τοις εκατό, το αλβανικό DPA με 4,1 και το επίσης αλβανικό RDK με 1,3 τοις εκατό.

Η έρευνα διενεργήθηκε στη χρονική περίοδο 16 έως 18 Μαΐου και σε αυτήν έλαβαν ενδεικτικά μέρος 1540 άτομα από όλα τα σημεία της επικράτειας με χαρακτηριστικό τις δημογραφικές ιδιαιτερότητες του πληθυσμού, όπως φύλο, ηλικία, εθνικότητα.

Στην ερώτηση «αν αύριο γίνουν εκλογές ποιο κόμμα θα ψηφίσετε», ένα μεγάλο ποσοστό- 35 τοις εκατό των ερωτηθέντων- δήλωσε ότι δεν γνωρίζει, δεν απαντά.
Το 13,3 τοις εκατό των ερωτηθέντων δεν θα ψηφίσει κανένα κόμμα, ενώ το 1,5 τοις εκατό θα ψηφίσει κόμμα που δεν αναφέρονταν στην έρευνα.

Μεγαλύτερη εμπιστοσύνη μεταξύ των ψηφοφόρων  έχει το πρόσωπο του Νίκολα Γκρούεφσκι με 28,5 τοις εκατό και ακολουθούν ο Αλί Αχμέτι με 7,9 τοις εκατό, ο Μπράνκο Τσερβένκοφσκι με 5,2, ο Τάτσι με 3,3 και ο Ρούφι Όσμανι και Ραντμίλα Σεκερίνσκα με 1,1 τοις εκατό.

Βαθμολογία κάτω από το 1 τοις εκατό έχουν ο Lubisav Ivanov-Xingo, η Liljana Popovska με 0,7 τοις εκατό και ο Tito Petkovski με 0,1 τοις εκατό.

Συμπερασματικά, ο αλβανικό πληθυσμός προτιμά  κατά πλειοψηφία το κόμμα  DUI και ο σλαβικός το VMRO-DPMNE, σημειώνει το αλβανικό δημοσίευμα του Τέτοβο.

--