Σκόπια: «Το όνομα δεν ‘παίζει’ στον προεκλογικό αγώνα της Ελλάδας»



«Ο Σαμαράς, ίσως, κυνηγήσει ψήφους για το όνομα»

Ιούνιος 7, 2012.

Παρά το γεγονός ότι το όνομα δεν είναι στην ημερήσια διάταξη των κομμάτων, ο ηγέτης της Νέας Δημοκρατίας μπορεί και πάλι να παρουσιαστεί ως ο πολιτικός , ο οποίος εξυπηρετεί καλύτερα τα εθνικά συμφέροντα της Ελλάδας, λένε οι Έλληνες αναλυτές,  όπως σημειώνει η σκοπιανή εφημερίδα Dnevnik.


Το ζήτημα της ονομασίας και η διαφορά που υπάρχει μεταξύ της Αθήνας και των Σκοπίων δεν εμπεριέχεται στην ατζέντα των πολιτικών κομμάτων και οι πρόσφατες αναφορές στο όνομα ήταν περισσότερο στο πλαίσιο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ στο Σικάγο και τα αποτελέσματά της, σχολιάζουν οι Έλληνες αναλυτές.

Το ζήτημα της ονομασίας, πολύ λίγο συζητιέται, κυρίως όταν αναφέρεται η Σύνοδος του ΝΑΤΟ και μερικοί που ενδιαφέρονται- λένε οι πηγές μας, αναφέρει η εφημερίδα.
Δεν περιμένει κανείς  να μπει το όνομα στην ημερήσια διάταξη της προεκλογικής εκστρατείας, αφού απομένουν μόνο δέκα ημέρες για τις εκλογές, εκτός αν ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Αντώνης Σαμαράς, το θέσει στα ανοικτά ζητήματα της εξωτερικής πολιτικής της Ελλάδας. Στην περίπτωση αυτή, ο κύριος αντίπαλός του, ο ηγέτης του αριστερού  ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, σίγουρα θα απαντήσει σχετικά.

Ο καθηγητής της ιστορίας των Βαλκανίων, Ντάλιμπορ Γιοβανόφσκι, εκτιμά ότι μπορεί ο Σαμαράς να ‘εκτινάξει’ το θέμα της ονομασίας για να προσελκύσει Έλληνες ψηφοφόρους, αφού ο Τσίπρας έχει μια πιο φιλελεύθερη στάση όσο αφορά τα θέματα της εξωτερικής πολιτικής.

«Ο Τσίπρας  αναφέρθηκε σαφώς ότι είναι υπέρ μια σύνθετης ονομασίας με γεωγραφικό περιεχόμενο και για γενική χρήση», δήλωσε ο Γιοβανόφσκι.

Σύμφωνα με τον ίδιο, το όνομα της χώρας δεν ήταν ούτε στην ημερήσια διάταξη της προεκλογικής περιόδου της 6ης Μαΐου, γιατί κανείς δεν περίμενε μια τέτοια εξέλιξη στα πολιτικά πράγματα, κανείς δεν περίμενε ένα τέτοιο εκλογικό αποτέλεσμα.
--