Αλβανοί Σκοπίων: «Δόθηκαν εννέα συντάξεις σε καλλιτέχνες, καμία σε Αλβανό»…



Ιούνιος 24, 2012.


Το Υπουργείο Πολιτισμού των Σκοπίων έχει  χορηγήσει  την Παρασκευή 22 Ιουνίου 2012, σε ειδική τελετή,  ισόβιες συντάξεις σε εννέα καλλιτέχνες του κράτους των Σκοπίων, σε άτομα, δηλαδή,  τα οποία τις αξίζουν γιατί  έχουν προωθήσει τον πολιτισμό της χώρας.


Αλλά, μεταξύ αυτών- γράφει το αλβανικό δημοσίευμα των Σκοπίων- δεν υπάρχει κανένας Αλβανός. Αυτό αποτελεί μια ακόμη διαπίστωση ότι το Υπουργείο Πολιτισμού  έχει μετατραπεί σε προπύργιο διακρίσεων σε βάρος των Αλβανών και σε αυτό πρωτοστατεί η υπουργός Ελιζαμπέτα Καντσέβεσκα Μίλεβσκα.

«Δεν υπάρχει καμία ανάγκη να εξετάσουμε την κάθε περίπτωση ξεχωριστά γιατί ο νόμος είναι πολύ σαφής. Αυτοί που συνταξιοδοτούνται από το κράτος πρέπει να έχουν κερδίσει κάποιο βραβείο από το τρία τα οποία έχει θεσμοθετήσει το κράτος, όπως είναι η «11η Οκτωβρίου», «Ο Άγιος Κλήμης της Αχρίδας» και οι «23η Οκτωβρίου». Οι επιλεγέντες συνταξιοδοτούνται εφόρου ζωής», είπε η υπουργός πολιτισμού.

Οι Αλβανοί διανοούμενοι έχουν αντιδράσει σε αυτή την λογική των διακρίσεων για τη λήψη συνταξιοδότησης και προτείνουν ένα ευρύ φάσμα καλλιτεχνικών πρωτοβουλιών ( και όχι αυτών που υποστηρίζει το σλαβικό στοιχείο). Τα αιτήματά τους όμως συνεχίζουν να αγνοούνται, γράφει η αλβανική εφημερίδα των Σκοπίων ‘Λάιμ’.

--