Σκόπια: "Τα σημεία που πρέπει να προωθήσουμε για την έναρξη των διαπραγματεύσεων"



Ιούνιος 7, 2012.

Η σκοπιανή τηλεόραση Σίτελ αναφέρεται σήμερα σε θέσεις οι οποίες πρέπει να προβληθούν και να εισηγηθούν στην Ευρωπαϊκή Ένωση ώστε να προχωρήσει η διαδικασία έναρξης των διαπραγματεύσεων για την ένταξη της χώρας.

Τα σημεία αυτά τα οποία θα εισηγηθούν από φιλοσκοπιανό ευρωβουλευτή είναι:



Α. «Να γίνει υποχρεωτική  η χρήση του επιθέτου «μακεδονικός» στις εκθέσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και σεβαστή η ‘μακεδονική’ ταυτότητα, ο πολιτισμός και η γλώσσα»

Β. «Μέχρι το τέλος του έτους το Συμβούλιο να ορίσει ημερομηνία έναρξης των διαπραγματεύσεων για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση»

Γ. «Η ετυμηγορία  της Χάγης να γίνει υποχρεωτική για την Ελλάδα και να μην παρεμβαίνει στην ένταξη της «Μακεδονίας» στο ΝΑΤΟ και στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Δ. «Να υιοθετηθούν τα ανωτέρω από τη Μικτή Κοινοβουλευτική Επιτροπή ΕΕ- FYROM με συνάντηση στις Βρυξέλλες. Η ίδια σύσταση να υποβληθεί στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο».

Τα μέλη της σκοπιανής αντιπροσωπείας θεωρούν ότι θα αποτελέσουν μεγάλη επιτυχία για τη χώρα όταν τα παραπάνω συμπεράσματα εισηγηθούν από τον ευρωβουλευτή Richard Hovit.

Στο μεταξύ τα μέλη της μεικτής επιτροπής  επικοινώνησαν με τον υπουργό Εξωτερικών Νίκολα Πόποσκι. Τον κάλεσαν στη σύνοδο  κορυφής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που θα πραγματοποιηθεί στις 28 και 29 Ιουνίου στις Βρυξέλλες να προωθήσουν τα θέματα αυτά ώστε να δοθεί  η δυνατότητα στα Σκόπια να ξεκινήσει η διαδικασία των διαπραγματεύσεων το επόμενο έτος.

«Η ετυμηγορία του Διεθνούς Δικαστηρίου είναι ένα σημαντικό στοιχείο που θα βοηθούσε σε αυτήν τη διαδικασία, αφού ο σεβασμός του δικαίου αποτελεί βασική αρχή της αμοιβαίας υποχρέωσης για την καθιέρωση  του νομικού πλαισίου που θα εγγυάται ότι δεν θα υπάρξει περαιτέρω εμπόδιο στην ευρω-ατλαντική ενσωμάτωση των Σκοπίων», είπε ο Πόποσκι, δημοσιεύει το Σίτελ.

---