Η Τουρκία θα σχηματίσει μια ‘ουδέτερη ζώνη’ με τη Συρία



Ιούνιος 29, 2012.

Τις τελευταίες ημέρες στα σύνορα με τη Συρία παρατηρούνται στρατιωτικές αποστολές και υπάρχει μια μυστική κινητικότητα αναφέρει το «CNN Türk».


Κατά μήκος των συνόρων μετακινούνται τεθωρακισμένα  και οχήματα πυραυλικών συστημάτων και ήδη συζητείται  εκ νέου  η δημιουργία μιας «ζώνης απαγόρευσης πτήσεων» ή ουδέτερη  ζώνη, η οποία φαίνεται να προετοιμάζεται.

 Η ουδέτερη  ζώνη θα δημιουργηθεί προκειμένου να προστατευτούν οι άμαχοι που εκδιώχθηκαν από το καθεστώς του Άσαντ αλλά και κατόπιν των εξελίξεων με την κατάρριψη του F-4, με σύμφωνη γνώμη  της Άγκυρας και της Ουάσιγκτον.

Σύμφωνα με την τελευταία σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ, τα κράτη μέλη της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας συζήτησαν τη δημιουργία μια «ζώνης απαγόρευσης πτήσεων».

Μετά από την κατάρριψη του τουρκικού  F-4 την περασμένη Παρασκευή από τη Συρία, ο Ερντογάν επανέφερε το θέμα της ‘ουδέτερης  ζώνης’.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Βατάν, Τούρκος διπλωμάτης επιβεβαίωσε ότι το ζήτημα της ‘ζώνης απαγόρευσης πτήσεων’ βρίσκεται στην ημερήσια διάταξη του ΝΑΤΟ.

Ο Τούρκος διπλωμάτης που υπηρέτησε στο υπουργείο Εξωτερικών είπε ότι το ΝΑΤΟ μελετά ως μέτρο έκτακτης ανάγκης τη δημιουργία «Ζώνης απαγόρευσης πτήσεων».
Ωστόσο, η βρετανική εφημερίδα «The Telegraph» αναφερόμενη στις προτάσεις της τουρκικής πλευράς σημειώνει ότι εκφράστηκαν επιφυλάξεις από κράτη μέλη του ΝΑΤΟ για το ζήτημα αυτό.

Όπως σημειώνει ο συντάκτης Ρόμπερτ Φίσκ η ουδέτερη ζώνη ή ζώνη απαγόρευσης πτήσεων είχε προταθεί από την Τουρκία πριν από αρκετούς μήνες, γράφει το τούρκικο δημοσίευμα.

--