Σκόπια: Συνέντευξη Γκρούεφσκι στο CNN




“Το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι η κρίση χρέους της Ελλάδας”

Ιούνιος 27, 2012.

«Υπάρχουν κάποια προβλήματα, εξαιτίας της ελληνικής κρίσης του χρέους, αλλά όχι τόσο ισχυρά, όσο  τα προβλήματα από την ύφεση  στην Ευρωπαϊκή Ένωση», δήλωσε ο Σλάβος πρωθυπουργός των Σκοπίων, Νίκολα Γκρούεφσκι, σε συνέντευξή του στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CNN.


Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου σχετικά με τον αντίκτυπο της ευρωπαϊκής κρίσης στην πρώην γιουγκοσλαβική δημοκρατία των Σκοπίων, ο Γκρούεφσκι ανέφερε ότι το 60 τοις εκατό των εξαγωγών του κράτους πηγαίνουν σε χώρες της ΕΕ και το 30 τοις εκατό στις γειτονικές χώρες που δεν είναι μέρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά συνδέονται με αυτήν. Περίπου το 90 τοις εκατό των εξαγωγών, συνδέονται κατά κάποιο τρόπο με την ΕΕ, πρόσθεσε και η οικονομία της χώρας είναι εξαρτώμενη από την οικονομική κατάσταση της ΕΕ.

Η κρίση στην Ελλάδα έχει ξεκινήσει πριν από μερικά χρόνια και από την έναρξή της έχουν χαθεί ορισμένες συμβάσεις με ελληνικές εταιρείες, για πώληση, εμπόριο και εξαγωγές, αλλά βήμα – βήμα το κενό συμπληρώθηκε με  συμβάσεις που υπογράφηκαν με άλλες χώρες, είπε ο Γκρούεφσκι.

Τώρα τα προβλήματα αυτά έχουν  σταθεροποιηθεί και για μας η ελληνική κρίση χρέους είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής ύφεσης, το εμπόριο με τους γείτονες δεν είναι σε ικανοποιητικό βαθμό.

Σε ερώτηση του δημοσιογράφου  αν μέσα στην υπάρχουσα ευρωπαϊκή κρίση, επιθυμεί να ενταχθεί η χώρα στην ΕΕ ο Γκρούεφσκι τόνισε ότι η χώρα του φιλοδοξεί να ενταχθεί στην ΕΕ και ότι είναι πολύ σημαντικό ότι  η χώρα του ως μέρος των  βαλκανικών χωρών είχε πολλά προβλήματα στο παρελθόν αλλά τώρα έχει σταθεροποιηθεί.

Στην ερώτηση, επίσης, του δημοσιογράφου ποια είναι τα κριτήρια της προσέλκυσης για ξένες επενδύσεις μέσα στη γενικότερη ύφεση της Ευρώπης, ο Γκρούεφσκι επεσήμανε ότι  η χώρα του έχει το χαμηλότερο κόστος επιχειρηματικής δραστηριότητας και αυτό, ίσως, αποτελεί το δέλεαρ των επιχειρηματιών.

--
Βαλκανικό Περισκόπιο - Ἂρθρα & Σκέψεις- Γιῶργος  Ἐχέδωρος