Σκόπια: «Οι Ολυμπιακοί Αγώνες δεν είναι πεδίο για τον ελληνικό εθνικισμό»


 'Οι Ολυμπιακοί Αγώνες δεν είναι πεδίο για τον ελληνικό εθνικισμό' είναι ο κύριος τίτλος του άρθρου

Αύγουστος 6, 2012.

Το Καναδικό Συμβούλιο Διεθνών Σχέσεων  επέκρινε την παρουσία της «Μακεδονίας» με το προσωρινό της όνομα- FYROM,  κατά την έναρξη των Ολυμπιακών Αγώνων, με αιτία τη διαφορά του ονόματος με την Ελλάδα.


Η Ελλάδα εμμένει να μπλοκάρει τα Σκόπια σε διεθνείς οργανισμούς με την ονομασία ‘Μακεδονία’, επειδή μια περιοχή της Ελλάδας αποκαλείται επίσης με το όνομα της Μακεδονίας.

Επομένως, πριν από την επίλυση αυτής της διαφοράς, επιμένει στην χρησιμοποίηση της ονομασίας Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας, ακόμη και στους Ολυμπιακούς Αγώνες  που δεν ανήκουν σε αυτήν τη διαφορά.

Ο καθηγητής Στήβ Σάιντμαν σε δημοσίευμα του στην ιστοσελίδα του Καναδικού Συμβουλίου Διεθνών Σχέσεων σχολιάζει γελοιοποιώντας τις ελληνικές αιτιάσεις ότι η FYROM  έχει αλυτρωτικά σχέδια στην Ελλάδα και υπενθυμίζει ότι η Ελλάδα είναι πολύ ισχυρή χώρα  τόσο σε πολιτικό, οικονομικό, όσο και στρατιωτικό σχεδιασμό.

Υποστηρίζει, επίσης, ότι δεν υπάρχει καμία απειλή  ότι η πΓΔΜ θα καταλάβει εδάφη της Ελλάδας.

Η ίδια η FYROM βρέθηκε με αλυτρωτικά σχέδια , στη βραχεία σύρραξή της, το 2001, την οποία σταμάτησε η επέμβαση του ΝΑΤΟ και ότι η ίδια ήταν μέρος του σχεδίου για τη «Μεγάλη Αλβανία».

Γράφει, ακόμη, ο Σάιντμαν ότι η Ελλάδα έχει αλυτρωτικές βλέψεις στο ελληνικό τμήμα της Κύπρου καθώς και σε τμήματα της Νότιας Αλβανίας, που κατοικούνται από το ελληνικό γένος.

Ο καναδός καθηγητής κατηγορεί τους Έλληνες πολιτικούς που χρησιμοποιούν τη διαφορά για να αποφύγουν να αντιμετωπίσουν τα πραγματικά προβλήματα του κράτους τους.

-
Το παραπάνω αποτελεί κύριο άρθρο της σλαβικής εφημερίδας των Σκοπίων ‘Ντεν’, της 6ης Αυγούστου 2012. ( στο διαδίκτυο κυκλοφορεί μόνο ως φωτό, όχι ως κείμενο)

--