Βρετανός ΥΠΕΞ: «Να μπει η στρατιωτική πτέρυγα της ‘Χεζμπολάχ’ στις τρομοκρατικές οργανώσεις»



Ο William Hague απαντά σε ερωτήσεις δημοσιογράφων στην Πάφο

Γάλλος ΥΠΕΞ: «δεν υπάρχουν τα νομικά κριτήρια για κάτι τέτοιο»

Σεπτέμβριος 7, 2012.

Πάφος-Κύπρος.

Ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών, William Hague, παρότρυνε την Ευρωπαϊκή Ένωση να συμπεριλάβει τη στρατιωτική πτέρυγα του λιβανικού σιιτικού κινήματος «Χεζμπολάχ», στον κατάλογο των τρομοκρατικών οργανώσεων.

«Θα ήθελα η Ευρωπαϊκή Ένωση να επιβάλλει κυρώσεις κατά της στρατιωτικής πτέρυγας της οργάνωσης «Χεζμπολάχ», δήλωσε ο Hague στην Κύπρο, όπου πήγε για συνομιλίες με τους ομολόγους του των χωρών της ΕΕ.

Ωστόσο, ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας, Laurent Fabius, δήλωσε ότι ένα τέτοιο βήμα δεν είναι προς το παρόν δυνατόν.

«Υπάρχει ένα αίτημα για την οργάνωση αυτή, αλλά εξακολουθούν να υπάρχουν ορισμένα νομικά εμπόδια», είπε και πρόσθεσε ότι:

«Ένας οργανισμός μπορεί να εγγραφεί στον κατάλογο των τρομοκρατικών οργανώσεων, όταν έχουν κατατεθεί  εναντίον του νομικές διαδικασίες, κάτι το οποίο δεν συμβαίνει σήμερα».

Η Βρετανία είναι μία από τις λίγες χώρες που έχει στη μαύρη λίστα τμήμα ή το σύνολο της οργάνωσης, ενώ η Ολλανδία είναι η μόνη χώρα στην ΕΕ που έχει θέσει σε απαγόρευση το σύνολο του κινήματος.

Το Ισραήλ έχει πιέσει σκληρά την ΕΕ για να εισέλθει στον κατάλογο των τρομοκρατικών οργανώσεων η λιβανική οργάνωση, μετά την βομβιστική επίθεση στη Βουλγαρία τον Ιούλιο, με το σκεπτικό ότι η Οργάνωση δρα τώρα σε ευρωπαϊκό έδαφος.

Παρόλα αυτά,  η ΕΕ απέρριψε το αίτημα του Ισραηλινού υπουργού Εξωτερικών Αβιγκνόρ Λίμπερμαν.

--


Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr