Οι Αλβανοί θα ζητήσουν αλλαγή του εθνικού ύμνου στα Σκόπια




Οκτώβριος 2, 2012.

Σκόπια.

Το αλβανικό κόμμα DUI  θα απαιτήσει την αλλαγή του εθνικού ύμνου των Σκοπίων, γράφει το  πρακτορείο ‘Ιλλυρία’ επικαλούμενο δημοσίευμα της σλαβικής εφημερίδας ‘Den’.


Η εφημερίδα παρουσιάζει τις απόψεις των κορυφαίων στελεχών του κόμματος DUI, τα οποία βρίσκονται κοντά στον αρχηγό του κόμματος, Αλί Αχμέτι.  

Σύμφωνα με το δημοσίευμα θα τεθεί στην ημερήσια διάταξη από τον πρόεδρο του κόμματος η αλλαγή του εθνικού ύμνου, ο οποίος ύμνος θα πρέπει να αντιπροσωπεύει και την αλβανική εθνική κοινότητα, που είναι η δεύτερη στη χώρα.

«Στη ‘Δημοκρατική Ένωση για Ενσωμάτωση’-DUI,  γνωρίζουν ότι τώρα είναι η πιο κατάλληλη συγκυρία για να ανοίξει η υπόθεση αυτή, τώρα που η χώρα αντιμετωπίζει σημαντικές πολιτικές διαφωνίες για τον εθνικό σχεδιασμό», γράφει η εφημερίδα προσθέτοντας  ότι οι Αλβανοί ποτέ δεν παίζουν  ή τραγουδούν τον σλαβικό εθνικό ύμνο των Σκοπίων, αλλά προτιμούν στις εθνικές εκδηλώσεις τους να χρησιμοποιούν επίσημα  τον εθνικό ύμνο της Αλβανίας.

Το ζήτημα του εθνικού ύμνου ξεκίνησε όταν πριν μερικές ημέρες στο Αλβανικό Πανεπιστήμιο του Τέτοβο – SUT,  σε αλβανικές εκδηλώσεις χρησιμοποιήθηκε ο εθνικός ύμνος της Αλβανίας. Το γεγονός αυτό θεωρήθηκε ως πρόκληση από το Γενικό Εισαγγελέα των Σκοπίων που έδωσε εντολή για έρευνα στο ζήτημα αυτό, αφού έγινε χρήση εθνικού ύμνου ενός άλλου κράτους, γράφει το  αλβανικό δημοσίευμα των Σκοπίων.
--


Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr