Πρώην σύμβουλος εθνικής ασφάλειας: Τα Σκόπια πρέπει να είναι ένα κράτος ανοικτό σε όλους



Νοέμβριος 1, 2012.

«Τα Σκόπια πρέπει να είναι εξίσου ανοικτά προς την Ανατολή και τη Δύση, στο Βορρά και το Νότο. Αν απομονωθούμε, αν ότι αρχίζει τελειώνει στα Σκόπια, αν εμείς που ζούμε εδώ κοιτάζουμε μόνον τον καθρέπτη και βλέπουμε μόνο τον εαυτό μας, αυτό δεν είναι καλό για εμάς. Αλλά δεν είναι και για αυτούς που βρίσκονται στην εξουσία».

Τα παραπάνω τόνισε  σε αποκλειστική συνέντευξή του στο βουλγαρικό "bgnes" ο ‘περίφημος Σκοπιανός λόγιος καθηγητής Στέφο Πενταρόφσκι, πρώην σύμβουλος εθνικής ασφάλειας του προέδρου Μπόρις Τραϊκόφσκι και Μπράνκο Τσερβένκοφσκι.

«Δεν προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι τα αυταρχικά καθεστώτα εδώ και καιρό βρίσκονται μόνο στην ιστορία. Αυτό το οποίο δημιουργείται στο κράτος των Σκοπίων δεν είναι κάτι το μοναδικό».

«Όλες οι πτυχές της εξουσίας, όλες οι επιλογές, δεσμεύονται και επηρεάζονται από ένα άτομο. Το ίδιο έγινε και στην περιοχή μας, ακριβώς βόρεια από εμάς στη δεκαετία του ’90, όπου ένας άνθρωπος ήταν το άλφα και το ωμέγα. Έλεγχε την πολιτική, την οικονομία, τον αθλητισμό και τον πολιτισμό. Αυτά δεν είναι καλά για τη δημοκρατία, δυστυχώς όμως βλέπουμε τέτοια παραδείγματα», είπεο Στέφο Πενταρόφσκι.

Όταν ρωτήθηκε ποιο θα είναι το τέλος αυτού του συστήματος, ο Στέφο Πενταρόφσκι απάντησε ότι μόνο με ειρηνικά μέσα, με δίκαιες εκλογές και με δημοκρατικό τρόπο πρέπει να αλλάξει η πορεία την οποία ακολουθούν τα Σκόπια και η οποία κατά την άποψή του είναι πολύ κακή.

«Αυτή η πορεία είναι κακή στη πολιτική, στην οικονομία και στην ενσωμάτωση μας. Το θέμα δεν είναι αν ακολουθούμε μια δική μας επιλογή ή λόγω του ελληνικού αποκλεισμού,  η αλήθεια είναι ότι τα Σκόπια είναι απομονωμένα. Άλλωστε,  ελάχιστοι  αξιωματούχοι έρχονται στα Σκόπια και ακόμη λιγότεροι από τους πολιτικούς μας καλούνται να επισκεφθούν μια χώρα», είπε.

Σύμφωνα με τον Πενταρόφσκι οι πολίτες των Σκοπίων πρέπει να είναι ενωμένοι σε τρία βασικά πράγματα:

1.    Το κράτος των Σκοπίων  στα σημερινά του σύνορα.

2.    Την ένταξη των Σκοπίων στην Ευρώπη, να καταστεί μέλος της ΕΕ και του ΝΑΤΟ και

3.    Ίσως το κυριότερο, τα Σκόπια πρέπει να γίνουν μια δημοκρατική και ευημερούσα χώρα.

Αυτά είναι τα τρία πράγματα στα οποία πρέπει να υπάρχει δημόσια συναίνεση, αλλιώς τα Σκόπια θα συνεχίσουν  να σαπίζουν και να αποσυντίθενται από μέσα ενώ έχουμε όλα τα δεδομένα ως μέλος του ΟΗΕ για μια ποιοτική και ουσιαστική δημοκρατία, είπε ο Πενταρόφσκι.

--

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr