Κίνδυνος για τα Σκόπια πιθανή αυτονομία των Σέρβων στο Κοσσυφοπέδιο




Νοέμβριος 14, 2012.

Πρίστινα.

Ο Αλβανός αρχηγός του DUI- του αλβανικού κόμματος των Σκοπίων,  Αλί Αχμέτι, προειδοποίησε στη Βιέννη  για τον κίνδυνο ενός ντόμινο, αν οι Σέρβοι στο βόρειο Κοσσυφοπέδιο λάβουν μια εδαφική ή πολιτική αυτονομία.


Σύμφωνα με Αχμέτι, μια τέτοια προσέγγιση θα προκαλέσει αναπόφευκτα επιπτώσεις σε γειτονικές χώρες, κυρίως στα Σκόπια, με αποτέλεσμα να αποσταθεροποιηθεί ολόκληρη η περιοχή, όπως σημειώνει η αλβανική πύλη των Σκοπίων Preportr’.

Πολιτικοί και ειδικοί δεν πιστεύουν ότι οι Σέρβοι στο βόρειο Κοσσυφοπέδιο θα λάβουν κάποιο είδος αυτονομίας και προτείνουν τα δικαιώματά τους θα πρέπει να εξασφαλίζονται στο πλαίσιο του σχεδίου «Αχτισάαρι», χωρίς να θέτουν σε κίνδυνο την εδαφική ακεραιότητα του Κοσσυφοπεδίου.

Από την άλλη πλευρά, οι παρατηρητές προειδοποιούν ότι αν πρόκειται για την παροχή ειδικού καθεστώτος ή ακόμη, και του διαχωρισμού, τότε οι Αλβανοί των Σκοπίων θα μπορούσαν να αναβιώσουν το θέμα τη Ιλλυρίδας.

Την ίδια στιγμή, ένα τέτοιο σενάριο θεωρείται απίθανο, δεδομένου ότι η διεθνής κοινότητα έχει δηλώσει ξεκάθαρα ότι δεν θα δεχθεί καμία αλλαγή των συνόρων, επιπρόσθετα το Βελιγράδι και οι Σέρβοι του Κοσσυφοπεδίου θα πρέπει να σέβονται την κρατική υπόσταση του Κοσόβου, γράφει το δημοσίευμα.

--

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr