Κούρδοι: «Είναι αντίφαση να μιλάμε για ειρήνη και να διενεργούν οι Τούρκοι αεροπορικές επιθέσεις»


http://www.echedoros-a.gr

Φεβρουάριος 28, 2013.

Αντιπροσωπεία από το φιλοκουρδικό Κόμμα της Ειρήνης και της Δημοκρατίας (BDP), συμπεριλαμβανομένων και των  συμπροέδρων, ταξίδευσαν  στη διάρκεια της νύχτας προκειμένου να φθάσουν  την Πέμπτη στην ιρακινή πόλη  Suleymaniyah, για να συνταθούν με τους  Κούρδους αξιωματούχους .


Οι  συμπρόεδροι του BDP, Selahattin Demirtaş και Gültan Kışanak, καθώς και βουλευτής του Ντιγιαρμπακίρ, Altan Tan, και οι ανεξάρτητοι Κούρδοι βουλευτές Aysel Tuğluk και  Ahmet Türk ήταν μεταξύ της αντιπροσωπείας που πέταξαν στο Suleymaniyah να συναντήσουν τους Κούρδους αξιωματούχους στην Διακυβέρνηση της Κουρδικής Περιφέρειας, η οποία είναι μία ημι-αυτόνομος κουρδική περιοχή στο βόρειο Ιράκ.

Μιλώντας στους δημοσιογράφους, πριν από την αναχώρηση τους από αεροδρόμιο Ατατούρκ της Κωνσταντινούπολης, ο Σελαχατίν Ντεμίρτας, είπε ότι η αντιπροσωπεία θα επισκεφθεί και την Ερμπίλ.

Ερωτηθείς αν η αντιπροσωπεία θα μεταβεί στην περιοχή της Καντίλ- όπου οι μαχητές του PKK έχουν την έδρα τους στο βόρειο Ιράκ, για να παραδώσουν την επιστολή του Οτσαλάν, ο Ντεμίρτας είπε: «Όχι, την έχουμε ήδη στείλει».

Δημοσιεύματα ανέφεραν την Τετάρτη ότι το ο βουλευτής του BDP, Sirri Sureyya, είχε παραδώσει την επιστολή του αρχηγού Αμπντουλάχ Οτσαλάν για τον «οδικό χάρτη» για την επιτυχία των εν εξελίξει ειρηνευτικών συνομιλιών μεταξύ της τουρκικής κυβέρνησης  και των μαχητών του PKK που βρίσκονται στην οροσειρά της Καντίλ.

Ο Ντεμίρτας επέκρινε τις πρόσφατες στρατιωτικές επιχειρήσεις που διεξήγαγαν οι τουρκικές δυνάμεις ασφαλείας εναντίον στόχων του PKK στην οροσειρά της Καντίλ.
«Είναι, πράγματι, μία αντίφαση να μιλάμε για ειρήνη και να διενεργούν επιθέσεις την ίδια στιγμή», ισχυρίσθηκε.

Ηγέτες του BDP στη διάρκεια του περασμένου Σαββατοκύριακου συναντήθηκαν στο νησί Ιμραλί, όπου είναι φυλακισμένος ο Αμπντουλάχ Οτσαλάν για να συζητήσουν για τις διαπραγματεύσεις.

Στις συνομιλίες αυτές ο ηγέτης του PKK, προέτρεψε την ομάδα να δηλώσει την κατάπαυση του πυρός και να σταματήσουν να διατηρούν στρατιώτες και κρατικούς υπαλλήλους, σύμφωνα με δήλωση που αναγνώστηκε από τους πολιτικούς.

Ο Οτσαλάν φέρεται να έγραψε τρία γράμματα για τον ‘οδικό χάρτη’ του για μια λύση που παραδόθηκε στο BDP, προκειμένου να το μεταφέρουν στους ανώτερους ηγέτες στο PKK στην Καντίλ και στους ηγέτες του PKK στην Ευρώπη, γράφει το τούρκικο δημοσίευμα του Ντουνιά Μπούλτενι.

--


Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr