Το ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών κατήγγειλε ενέργειες της Τουρκίας στα Ηνωμένα Έθνη



...λίγες ημέρες πριν την επίσκεψη Σαμαρά στην Κωνσταντινούπολη


«Το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών κατήγγειλε στα Ηνωμένα Έθνη τις ενέργειες της Τουρκίας για την υφαλοκρηπίδα», αναφέρει το  ρωσικό δημοσίευμα

Φεβρουάριος 22, 2013.

Αθήνα.

Το υπουργείο Εξωτερικών της Ελλάδας έδωσε στον ΟΗΕ νότα διαμαρτυρίας σχετικά με τις πληροφορίες για παραβιάσεις από την Τουρκία των κυριαρχικών δικαιωμάτων της στην υφαλοκρηπίδα. Το σημείωμα αναφέρει ότι η Άγκυρα διεξήγαγε έρευνα στην υφαλοκρηπίδα και παραδόθηκε την Πέμπτη από τον Έλληνα υπουργό Δημήτρη Αβραμόπουλο.


Αυτό αναφέρει σε μήνυμα που αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα του Ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών, τη οποία επικαλείται  το ρωσικό πρακτορείο Νόβοστι.

«Με αυτές τις ενέργειες το Υπουργείο Εξωτερικών λαμβάνει θέση για την προστασία της εθνικής κυριαρχίας της χώρας μας, σύμφωνα με το δίκαιο της θάλασσας και ειδικότερα τη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας του 1982. Η ελληνική κυβέρνηση έχει στείλει μία αναφορά για τις προθέσεις της Τουρκίας, αφού έγιναν γνωστές οι ενέργειές της στη υφαλοκρηπίδα», αναφέρει το μήνυμα.

«Η Ελλάδα επιδιώκει σχέσεις καλής γειτονίας με την Τουρκία και όλες τις χώρες της περιοχής στη βάση του αμοιβαίου σεβασμού και του διεθνούς δικαίου, ειδικά όταν πρόκειται για θέματα που αφορούν τα κυριαρχικά μας δικαιώματα και την εκμετάλλευση των φυσικών πόρων μας», αναφέρει το υπουργείο.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας, κ. Δημήτρης Αβραμόπουλος, ο οποίος βρίσκεται στη Νέα Υόρκη, συζήτησε την Πέμπτη την κατάσταση γύρω από την αποκλειστική οικονομική ζώνη της Ελλάδας κατά τη διάρκεια της συνάντησής του με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, Μπαν Κι-μουν.

Η απόφαση της Τουρκίας να παράσχει άδεια στην τουρκική κρατική εταιρεία TPAO για έρευνες στην ελληνική και κυπριακή υφαλοκρηπίδα δημοσιεύθηκε στην τουρκική Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, την 27η Απριλίου 2012. Στη συνέχεια, η Αθήνα και η Λευκωσία εξέφρασαν τη διαμαρτυρία τους κατά της απόφασης αυτής.

Η νότα υποβλήθηκε στον ΟΗΕ, λίγες ημέρες πριν από την επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού, Αντώνη Σαμαρά, στην Κωνσταντινούπολη, αναφέρει το δημοσίευμα του ρωσικού Νόβοστι.
--


Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr