Χιλιάδες Τυνήσιοι στους δρόμους μετά την δολοφονία του ηγέτη της αντιπολίτευσης


‘Βράζει η «αραβική άνοιξη»’

Ιούλιος 25, 2013.

Ο αρχηγός της αντιπολίτευσης στην Τυνησία, Μοχάμεντ Μπράχμι, πυροβολήθηκε και σκοτώθηκε, έξω από το σπίτι του στην Τύνιδα την Πέμπτη, δεύτερη δολοφονία του είδους μέσα στο τρέχον έτος, πυροδοτώντας μαζικές διαδηλώσεις κατά της κυβέρνησης στην πρωτεύουσα και σε άλλες πόλεις.


«Ήταν μπροστά στο σπίτι του με την ανάπηρη κόρη του, όταν πυροβολήθηκε», είπε ο Μοχάμεντ Νάμπκι, μέλος του κοσμικού  εθνικιστικού Λαϊκού Κόμματος του Μπράχμι, όπως δήλωσε στο Ρόιτερ, «οι δολοφόνοι διέφυγαν με μοτοσικλέτα».

Η δολοφονία ενός άλλου κοσμικού πολιτικού του Chokri Belaid, στις 6 Φεβρουαρίου είχε πυροδοτήσει το χειρότερο ξέσπασμα βίας στην Τυνησία, μετά την πτώση το 2011 του αυταρχικού προέδρου Ζιν αλ Αμπιντίν Μπεν Αλί.

Χιλιάδες άνθρωποι έχουν ξεχυθεί στους δρόμους έξω από το υπουργείο Εξωτερικών στην πρωτεύουσα, Τύνιδα, μετά τη δολοφονία. Έχουν αποκλείσει όλους τους δρόμους και έχουν ανάψει φωτιές.

«Κάτω οι Ισλαμιστές» φωνάζουν και απαιτούν την παραίτηση της Ισλαμικής κυβέρνησης.

Φωτιές ξέσπασαν σε δύο γραφεία του κυβερνητικού κόμματος Ennahda, σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες.

Ο Ράσεντ Γκανούτσι, ηγέτης του κόμματος Ennahda, δήλωσε ότι η δολοφονία του Μπράχμι αποσκοπεί στην «ανάσχεση της δημοκρατικής διαδικασίας στην Τυνησία, καταστρέφοντας το μοναδικό επιτυχημένο μοντέλο διακυβέρνησης στην περιοχή, ειδικά με τη βία στην Αίγυπτο, τη Συρία και τη Λιβύη», αναφέρει το τούρκικο δημοσίευμα.

--


Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr